Runt förra sekelskiftet rådde en extrem högkonjunktur i Visby. Stadens borgerskap upplevde en period med ekonomiskt framåtskridande, även om det inte kom alla till del, och framtidstron var orubbad.
Enskilda visbybor, fyllda av entreprenöranda och ekonomiskt självförtroende, ville manifestera en arkitektur som motsvarade behov och önskemål.
Staden växte på höjden och äldre delar ersattes med moderna och funktionella byggnader, staden tätnade.
Det är om den här tiden och den nya arkitekturen som Fredrik Blomgrens texter i boken "Visby - de arkitektoniska vidundrens tid" handlar. Därtill fogas en mängd samtida foton ur Calle Brobäcks och Waldemar Falcks arkiv, byggnadsritningar och ett stort antal helt nytagna fotografier av Peter Assar Monsen.
Hätsk debatt
Bokens titel har författaren hämtat från en kommentar som formulerades av lektor Lennart Bohman om sekelskiftesarkitekturen och både den gotländska pressen och stockholmstidningarna förde efter 1910 en intensiv debatt om "vandaliseringen" av Visby.
I Gotlänningen hävdade en debattör att det var många visbybor som drog en lättnadens suck när dåvarande stadsingenjören och huvudarkitekten bakom ett flertal större hus i Visbys centrala kärna, Nils Börring, avled 1911.
Ordföranden i Visby stads byggnadsnämnd, Ernst Hellgren, försvarade sig och sina tjänstemän och fick även instämma i att det begåtts övertramp mot bebyggelsemiljön.
Boken syftar på ett förtjänstfullt sätt till att presentera ett flertal av den tidens hus och samtidigt ge ett antal infallsvinklar på den betydelse som arkitekturen spelade under den här tiden.
Influenser från Europa
Författaren har tidigare tillsammans med Lars Bäckman skrivit en studie av villastadens framväxt i Visby under samma tid - "Staden utanför murarne, byggnadsverksamhet i Visby villastad 1895-1939" - om de uttryck och former som växte fram utanför ringmuren.
Men innanför muren gällde influenserna från Stockholm och Europa och det var tydligt att det rådde ambivalens hur den moderna arkitekturen skulle gestaltas inne i "det medeltida" Visby.
Det här var en tid av uppgång för den unga svenska industrikapitalismen och i stadens hamn exporterades enorma mängder jordbruksprodukter. Detta var bankernas gyllene tid, så också på Gotland. Trä, sten och jordbruk innebar flera nya bankhus som förändrade Visbys centrala delar.
Den nya tidens krav
Det är en rikt illustrerad och levande skildring av Visby under förra sekelskiftet som Fredrik Blomgren och Peter Assar Monsen levererat. Härom kvällen lockade de många intresserade till boksläppet på Almedalsbiblioteket.
Men svaret på, om den stora byggruschen under den här tiden suddade ut Visbys själ och om det handlade om en vandalisering av ett medeltida kulturarv, ger inte boken.
Här läggs istället fokus på att beskriva ett skeende, likt många andra svenska städer, om utveckling och hastiga omvälvningar, samt anpassning till den nya tidens krav.
I dag ter sig den tidens debatt i ett helt nytt ljus, men vi ställs hela tiden inför nya utmanande projekt som rör upp känslorna hos stadens innevånare. Glöm inte debatterna om Almedalsbiblioteket och Kongresshallen - allt går igen.