En ny skriftserie ska berätta om gotländska kyrkor

Kultur och Nöje2005-08-16 06:00
En helt ny, enhetlig skriftserie om de gotländska kyrkorna är på gång. Tanken är att varje kyrka skall få ett eget häfte.
- Liknande småskriftserier finns redan på flera platser på fastlandet och vi ser det som självklart att Gotland med sina unika kyrkor också få en sån serie, säger doktoranden och konstvetaren Torsten Svensson som initierat projektet.
Han har mobiliserat en rad kolleger som medförfattare i projektet och hittills är femton kyrkor beskrivna och flera är under behandling. Också representanter för kyrkan och hembygdsförbundet är engagerade i jätteprojektet.
Öns kyrkor finns ju redan beskrivna främst i "storverket" Sveriges Kyrkor som startades av bland andra Johnny Roosval redan 1912 och där ännu inte alla gotländska kyrkor har hunnits med.

*
- Men det är ett verk främst för forskare och vad vi istället vill åstadkomma är ett mellanting mellan Sveriges Kyrkor och den översiktliga boken Gotlands kyrkor utgiven av Gunnar Svahnström och Erland Lagerlöf och där beskrivningen av kyrkorna är relativt kortfattade, förklarar Torsten Svensson.
- Många delar i Sveriges Kyrkor-serien är dessutom föråldrade, en hel del viktig information saknas och man saknar också bilder, något som vi vill satsa mycket på.
Många kyrkor har ju redan korta vägledningar men de är av blandad kvalitet och innehåller inte särskilt mycket information.


*
De nya häftena är tänkta att omfatta runt 30 sidor - omfånget kan variera en hel del - och innehålla en byggnadshistorisk beskrivning och samtliga konstnärliga utsmyckningar som glasmålningar, kalkmålningar och skulpturer.
Ett urval inventarier kommer också att presenteras ur både konsthistorisk och liturgisk synpunkt.
Dessutom blir det en kort beskrivning av socknen och dess fornlämningar, tolkning av sockennamnet med mera, med mera.
Förutom Torsten Svensson är det sex konstvetare som gör beskrivningarna. Det är Evert Lindkvist, adjunkt vid Högskolan på Gotland, Emma Arkåsen, Högskolan på Gotland, Anna Lantz, Stockholms universitet, Ileana Stanculescu, universitetslärare i Bukarest, Margit Gerhards, doktorand i Aachen, och Svetlana Vasilyeva, RSHU i Moskva.
De tre senaste utgör som synes en internationella skara, men alla talar svenska och inte minst Svetlana har ägnat sig mycket åt forskning på de gotländska kyrkorna.
Andra medförfattare är Charlotte Hedenstierna-Jonson, doktorand i laborativ arkeologi i Stockholm och den som skriver om fornlämningarna. Vidare medverkar Evert Melefors, välkänd ortnamnsforskare, Gotlands hembygdsförbunds ordförande Björn Håkansson och förre Dalhem-prosten David Börstad.

*
De 15 kyrkor som redan är färdigskrivna är Ala, Anga, Akebäck, Bara, Barlingbo, Bro, Bäl, Dalhem, Fröjel, Lummelunda, Mästerby, Näs, Norrlanda, Sundre och Vänge. Dessutom är fler påbörjade och man vill prioritera de pastorat som ännu inte är representerade.
- Men ingenting är ännu tryckt och utgivet eftersom det inte är klart med finansieringen, påpekar Torsten Svensson och vågar inte säga hur lång tid det kan ta innan hela projektet är genomfört. Kanske fem-sex år om problemet med ekonomin löser sig.
Liknande serier på fastlandet, bland annat i Sörmland, Uppland, Gästrikland och Hälsingland, har givits ut med ekonomiskt stöd av hembygdsrörelsen och stiften.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!