I nästan 25 år har "Stevenson" varit den kanske viktigaste referensboken för vinintresserade över hela jordklotet. "Stevenson" heter egentligen "Vin - uppslagsboken över världens viner" och var skriven av Tom Stevenson och nådde snabbt sin status som referensverk. Den var från början utgiven av handboksförlaget Dorling Kindersley Ltd, som var och ännu är specialist på välgjorda handböcker av olika slag.
Emellertid har det hänt mycket inom vinvärlden sedan den kom ut och nu har förlaget satsat på en helt ny och rikt illustrerad bok som nu kommit ut på svenska.
Den nya boken heter "Vinopus", vilket namn leder tankarna till det röda vinet "Opus One", som skapades i Kalifornien genom ett samarbete mellan vinmakargiganterna Robert Mondavi i Kalifornien och familjen Rothschild i Bordeaux för att bli en måttstock för goda viner. Även jazzvänner lär få associationer till namnet Opus One.
Idag lär ingen kunna känna till allt om mångfalden i dagens vinproduktion, varför man har anlitat inte mindre än 38 författare, var och en känd som vinskribent eller annan expert i sina resp. hemländer. Jim Gordon har skrivit inledningen "En ny betraktelse över en ny vinvärld".
Översättningen har gjorts av Per Hasselqvist, Jan Holmström och Olov Hyllienmark.
Det bör också framhållas att boken är en koloss på 800 sidor och väger c:a tre och ett kvarts kilo, varför den absolut inte är en fickhandbok och känns rejält tung när man har den i knät i läsfåtöljen.
Tyvärr har brödtexten tryckts i grått i stället för svart, vilket minskar läsbarheten genom att texten blir kontrastlös i läslampans sken.
I inledningen möter vi också som översättning av engelskans "winery" det svenska ordet "vineri", som man hajar till inför.
I mitt engelsk-svenska lexikon står ordet "vinfabrik" - nej tack för min del, liksom jag inte heller skulle accepterat "brödfabrik" eller "ölfabrik" om de föreslagits i stället för bageri resp. bryggeri.
Efter författarpresentation och inledning följer beskrivning av de olika vinregionerna, deras producenter och representativa viner. I vanliga fall brukar här komma artiklar om vinets historia, druvsorter, vinframställning, men inte så här.
Dessutom får vi finna oss i att Frankrike inte nämns först bland vinländerna.
Nuförtiden är det faktiskt så att Kalifornien leder den tekniska utvecklingen av vinhanteringen medan Frankrike står för traditionen.
Nordamerika kommer således först i presentationen av vinregionerna, följt av Sydamerika, Portugal och Spanien. Frankrike kommer först på femte plats, följt av övriga vinregioner, där vi också kan konstatera att även t.ex. Indien, Kina och Japan nu har en del seriösa vinmakare.
Varje regionbeskrivning börjar med en allmän presentation, inkluderande tabeller över viktigaste druvor och bedömning av årgångarna mellan 2005 och 2010. Kartorna är något av de bästa jag sett i någon vinbok
Därefter kommer kortfattade notiser om viner och producenter, med post- och webbadresser. Vissa vinerier har också fått epitetet "*stjärnskott" om man kan förvänta sig en stor framtid för dem.
Sedan följer ordlista och register.
I ordlistan finner man information om bl.a. druvsorterna och deras karaktärer. Här lägger man märke till att den del gamla "säkra" karaktärer som "bränt gummi och svettig sadel" hos syrah och shiraz och "stall" hos merlot inte längre förekommer, eftersom dagens teknik har "förädlat bort" vissa mindre uppskattade egenskaper från många viner.
Kort och gott en önskebok för alla med seriöst vinintresse!