En saga om att se ut

Esme ser sig som en riktig looser. Det är lucianatt och ensam har hon förirrat sig in i en gammal visbykyrka som egentligen är stängd för renovering.Det är en förtrollad natt, mobilen har inte längre någon täckning, och plötsligt får de niohundra år gamla stenstatyerna inne i kyrkan liv, eller...?

Tove Vahlne som Ringaren och Lennart Bäck och Lena Bogegård som riddaren S:t Göran och Draken.                             foto: länsteatern/stig hammarstedt

Tove Vahlne som Ringaren och Lennart Bäck och Lena Bogegård som riddaren S:t Göran och Draken. foto: länsteatern/stig hammarstedt

Foto:

Kultur och Nöje2011-09-30 04:00

När nye teaterchefen Thomas Sundström på Länsteatern Gotland med sin första premiär och sin första produktion presenterar sig som både textförfattare, regissör och kompositör har han vävt "en saga om att se ut" för mellanstadieåldern och uppåt.

Karaktärerna i denna minimusikal har han hämtat hos Victor Hugos "Ringaren i Notre Dame" och denna mycket fria bearbetning har fått namnet "Den fule Ringaren och den vackra Esmeralda".

Men det är den nutida Esme - med grönt hår och strejkande mobiltelefon, rädd, ensam och med dåligt självförtroende för sitt taskiga utseende - som är den egentliga huvudpersonen.

Ett grepp där Thomas Sundström med teater och musik som medel är mycket tydlig med vad han vill säga i denna familjeföreställning.


Dubbla huvudroller
Om Esme har den ena huvudrollen i den här föreställningen så är det rädslorna och självfixering och svek som har de övriga.

Skönhet, fulhet och utanförskap utsätts för en genomgripande granskning när de nio hundra år gamla skulpturerna, S:t Göran och Draken spelade av Lennart Bäck och Lena Bogegård, berättar legenden om den vanskapte ringaren Quasimodo och den sköna zigenarflickan Esmeralda, för den något undrande Esme.

Det handlar om fördömanden och drömmar om det perfekta utseendet och att vara en hel människa. Vem är det av oss som måste bli först att släppa de annorlunda över vår egen tröskel?


Härlig sångkapacitet
Det kommer ett tillfälle i varje människas liv att bli en hjälte var ett budskap som gick rakt in i hjärtat hos högstadieeleverna på Atheneskolan som ärats med att få se denna premiärföreställning.

Länsteatern Gotland har förstärkt det kommande verksamhetsåret med skådespelerskan Tove Vahlne och det är hon som spelar alla de starka karaktärerna på scenen - Esme, Quasimodo och Esmeralda. Om denna trippeldubblering är ett medvetet drag, för att förstärka att det är personen inuti och inte utseendet det hänger på - eller i brist på skådespelarresurser - väljer jag det första alternativet.

Tove Vahlne visar sig nämligen vara en mycket flexibel och lyhörd skådespelare, med en härlig sångkapacitet, som gotlänningarna kommer att ta till sitt hjärta.

"Den fule Ringaren och den vackra Esmeralda" är dessutom en mycket vacker föreställning, inte minst med Ulf Grönhagens utstuderade ljussättning som återskapar den kyrka teatern en gång flyttade in i.

Ytterligare har Evalena Jönsson Lunde skapat häftiga kläder och masker och Kent Holm de speciella illustrationer som förstärker föreställningen.

Omkring 25 föreställningar kommer att ges för öns skolklasser och premiär för allmänheten blir det under Visbydagen och Kultur i natten på lördag.

Den fule Ringaren och den vackra Esmeralda

på Länsteatern Gotland

med text, regi och musik av Thomas Sundström, fritt efter Victor Hugos roman "Ringaren i Notre Dame"

Kostym och mask: Evalena Jönsson Lunde

Ljus: Ulf Grönhagen

Illustrationer: Kent Holm

Sömnad: Ina Nyström

Teknik och rekvisita: Folke Sundström och Mari Ljungström

Med: Lena Bogegård, Lennart Bäck och Tove Vahlne

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!