Det är ett glatt gäng som samlats på gården. Förutom grundaren Birger Kristensson finns Christer Wallin, ledamot i Stiftelsen Vanges Museigård och blivande stjärnguiden Emil Wallin, 3 år. Stiftelsen äger sedan 2000 gården och den drivs av folk i Birgers närhet. Birger är född och uppvuxen på gården som från 1523 var en bondgård innan den 1997 blev omgjord till museum. Birger, som är 89 år, jobbar fortfarande med att utveckla gården och arbetar varje dag i smedjan. Med kristallkronorna de säljer och med sina uppfinnarprojekt.
- Vi har ökat och har dubbelt så mycket saker nu som för 10 år sedan, säger Birger. Det finns något för alla.
Fixar allt
Det är Birger som fixat de flesta maskiner och apparater på gården och enligt honom fungerar allt från 30-talets traktorer till de gamla nordiska motorsågarna. Emil guidar vant och engagerat och pekar livligt på allt han finner intressant. Han säger inte mycket men tycker om att visa hur saker fungerar och demonstrerar gärna hur olika saker användes förr i tiden.
Historiens vingslag
Gården ligger fint utanför Burs och här blandas gamla lukter och redskap med nya uppfinningar för tillverkning av såväl smide som bröd. Entrén kantas av en grön allé och gården är omgiven av gamla staket. De gamla uthusen från 1600 -och 1700-talen passar in i omgivningen med sina faluröda fasader och man kan riktigt känna hur luften är tung av alla berättelser från svunna tider. På gården finns allt från kaminer, spisar och bruksverktyg i en salig blandning. Allting har en historia och det finns gott om berättare på gården.
Bryggarhäuse
Gården renoveras ständigt och i den iordningställda bak- och bryggstugan finns allt som användes för husmoderns sysslor fullt funktionsdugligt. "Bryggarhäuse" som den kallas byggdes omkring år 1880 och renoverades 2005. Stugan är fortfarande i bruk och kan beskrivas som ett grovkök där man bryggde dricka av en lag av ene, malt och humle som skållades med vatten från "stäur gröitu", en stor vedeldad gryta. Sedan tillsattes så kallad "kräutjäst" och drickan fick stå och jäsa under en vecka. Alla ingredienser fanns på gården, från humlen i humlegården till kornet som torkats i röken från eldstaden. I huset tog man även tillvara på köttet efter slakt och gjorde både korv, palt och sylta. Att baka bröd var ett tidskrävande arbete där ugnen var tvungen att eldas ett dygn i förväg. Värmen utnyttjades sedan till max och det som bakades mest var limpa, bullar och kakor.
Kulturdag
Under dagen kommer det bryggas eget öl, så kallad gotlandsdricka i "Bryggarhäuse". Gotland är ett av få ställen som har tillstånd att brygga eget eftersom det är en del av historien.
- Det är hembryggt öl, väldigt gott, säger Christer med ett leende. Det är kultur på Gotland.
Det är mycket som händer under dagen, allt från vagnturer på landet där man får hälsa på lamm till ölbryggning. Christer Wallin menar att lite vad som helst kan hända.
- Det brukar ramla till lite saker under dagen, säger Christer. Det beror lite på vad folk vill göra. Det brukar bli improviserat in i det sista.