En skolresa i tid och rum

- Jag saknar henne som en gammal bekant, säger Inga-Lisa Hedin på telefon från Stenstugu i Katthammarsvik.Vi pratar om Alma Dörring som under 27 år var ensam lärarinna vid Gotlands lotsbarnsskolor på fyra fyrplatser runt ön.

Foto:

Kultur och Nöje2009-08-01 04:00
Jag lyssnar och inser att varje person och varje plats har sin historia, sin dramatik och sin lyrik.

Inga-Lisa Hedin, född 1924, var lärarinna vid Säveskolan där hon slutade skolan med pension läsåret 1989/90. Nu har hon skrivit boken som i ord och bild berättar om den skolresa hon gjort tillsammans med Alma Dörring född 1871 i Hejnum och död 1925.
Hon har följt Alma Dörring från hennes första andetag till det sista. De platser där hon var och verkade, där har också Inga-Lisa Hedin varit.
- Jag har kommit helt anonym, gått där hon har gått, suttit där hon satt. Jag, liksom många andra, uppskattar och besöker gärna dessa öar och fyrplatser. De är alla tillgängliga för allmänheten och väl värda ett besök, slår Inga-Lisa Hedin fast.
Vistats överallt som en familjemedlem, är slutorden i boken om Alma Dörring. Ett finare omdöme om henne som lärarinna vid fyra olika fyrplatser och med fyra olika arbetslag kan inte formuleras, noterar Inga-Lisa Hedin.

Det är svårt att tänka sig en mer krävande uppgift än att vara ensamstående ambulerande lärarinna, ständigt på väg någon annan stans, med anpassning till nya förhållanden, ofta till främmande människor.
- Hon klarade sin uppgift utan en enda anmärkning, trots stora personliga umbäranden. Livet på fyrplatserna, där varje person måste veta sin plats, var säkert inte heller lätt.
Boken "Fyra fyrplatser - en lärarinna" på Gotlandica förlag handlar inte bara om Alma Dörrings liv och arbete utan också om Gotska Sandön, Stora Karlsö och Valar-Burgsvik, om fyrarna och om människorna på öarna.
Inga-Lisa Hedin förmedlar och väver samman ögonvittnesskildringar, upplevelser och muntliga berättelser med fakta från dokument i arkiv och bibliotek.

Med omfattande källförteckning och litteraturlista samt register över omnämnda personer och platser är en kulturhistorisk gärning gjord.
- Jag älskade min skola och av den anledningen började jag fundera över den grund jag vilade på. Därför började jag riva i arkiven och skrev folkskolans historia, berättar hon
Först kom Skolvägen, Lidingö skolors historia, följd av Östergarns skola 100 år samt Lära och lyda med katekes och rotting om folkskolan på Gotland och dess lärare 1842-1950.

Hon arbetade vid polisen på Lidingö 1957 då influensan kallad Asiaten drog som en pandemi över Sverige och världen. Då organiserades allt arbete som kunde göras till skolan på Lidingö och det var där och då hon fann att skolans värld var hennes.
- Jag har ett stort material samlat över skolan längs hela Sveriges kuster. Om Gud rår och jag förmår så fortsätter jag att skriva om de människor som varit verksamma på våra öar, säger Inga-Lisa Hedin, 85 år ung i år och med nästa bok i sikte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!