En Tyfon "pa hajdi"

Den 30 maj är det hingstsläpp i russparken på Lojsta hed. Ett vackert skådespel bland stolta hästar, i storslagen natur. Varje försommar samlas hundratals personer för att föra samman stona med årets hingst.

hingstsläpp. För  den som vill är det fritt fram att hjälpa till med att driva ihop flocken till fållan. Eller så kan man stå vid sidan av och bara njuta av skådespelet. foto: Rolf Jönsson/ga

hingstsläpp. För den som vill är det fritt fram att hjälpa till med att driva ihop flocken till fållan. Eller så kan man stå vid sidan av och bara njuta av skådespelet. foto: Rolf Jönsson/ga

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2010-04-22 00:00
I år är det en ny herre i sommarhagen. Tolvåriga Tyfon 617 har inga låga förväntningar på sig som årets nya hingst på Lojsta hed.
- Bevarandet av flocken betalas av att vi kan sälja föl varje år och de sista åren har det gått väldigt trögt med försäljningen av föl, säger russflockens tillsynsman Ingvar Andersson.
Tre år i hagen
Hingsten släpps till flocken i början av sommaren och för att inte stona ska föla för sent på året tas han hem i månadsskiftet augusti/september. Högst tre år i rad får varje russhingst komma tillbaka, allt för att undvika inavel.
Ingvar Andersson ser en ljus tid framöver för flocken.
Köpta innan födseln
Redan innan några föl har fötts, ja ens blivit till, har köpare hört av sig och tingat dem. Och det är just tack vare årets nya stjärna.
- Tyfon är en mycket intressant häst på flera sätt. Han har gått bra på travet och det är russ till trav som säljer. Russet är den snabbaste rasen till ponnytrav! En annan rolig grej är att han har en speciell färg jämfört med tidigare hingstar, gulbrun med svart man och svans, det lockar också fler köpare.
Hästarna ägs av ett tiotal gotländska familjer och Gotlands läns hushållningssällskap. Tillsammans bildar de en sambetesförening "Baggföreningen" (Skogsbagge är det gamla gotländska ordet för russ).
Syftet med deras insatser är att visa denna urgamla svenska ras i sin ursprungliga miljö.
Flocken utgör ett unikt kulturarv och är en oersättlig genbank för att bevara gotlandsrusset.
Och i år får blott 123 cm höga Tyfon mycket att göra. 54 ston i flocken är något fler än vanligt och dryga 30 av dem förväntas bli dräktiga under sommaren för att föla nästa vår/sommar.
I november nästa år skiljs fölen som sålts från flocken. Ett fåtal stoföl släpps tillbaka till skogen varje år och får sedan leva resten av sina liv "pa hajdi".

När:
30 maj
Var: Samling för drev vid Gerums korsgata klockan 09
Kostnad: Gratis. Insamlingsbössa till förmån för flocken finns på platsen.
Vägbeskrivning: Från Visby: Kör väg 142 söderut mot Burgsvik cirka 40 km till Lojsta kyrka. Ta av till höger vid skylten "Russpark" och kör 5 km.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!