En varm röst har tystnat

Radio Gotland-pionjären Lennart Gårdinger avled natten till onsdagen. - Han var en av de mest begåvade radiorösterna. De som mötte honom glömde honom aldrig, säger vännen och tidigare medarbetaren Tommy Wahlgren.

Lennart Gårdinger hann göra många radioprogram av olika slag. De kändes igen genom hans ständigt återkommande slutreplik: "Stå på dig, annars gör någon annan det". Bilden är tagen 1992. foto: sitg hammarstedt/arkiv

Lennart Gårdinger hann göra många radioprogram av olika slag. De kändes igen genom hans ständigt återkommande slutreplik: "Stå på dig, annars gör någon annan det". Bilden är tagen 1992. foto: sitg hammarstedt/arkiv

Foto: Stig Hammarstedt

Kultur och Nöje2011-08-19 04:00

Han var mannen med den djupa radiorösten som fick människor i sin omgivning, såväl arbetskamrater som lyssnare, att känna trygghet. Hans program kännetecknades inte sällan av mod, frispråkighet och intimitet.

Den spontana tonen var ytterligare ett av hans signum som fick lyssnare av alla de slag att öppna sig och dela med sig av sina innersta tankar. Lennart Gårdinger var därför en uppskattad journalist som kunde forma radiorummet på sitt eget vis, vilket märktes när han blev en av de första medarbetarna på Radio Gotland i slutet av 70-talet.

Lennart Gårdinger växte upp på söders höjder i Stockholm och det var hans skrivintresse som tog honom till Journalisthögskolan i Stockholm i slutet av 60-talet. Från början hade han sett sin framtid som skrivande reporter på en tidningsredaktion, men uppmuntrades av sina mentorer på skolan att använda sig av sin röst, som var "gjuten för radio".

Dagens Eko värvade honom direkt efter studierna. Där arbetade han som nyhetsuppläsare och reporter under fem år, ett uppdrag som snart skulle ge prov på hans ofta udda och påhittiga reportageidéer. Ett av de mest uppmärksammade radioklippen i Sveriges Radios ljudarkiv är från 1975, när han rapporterar från sitt livs första fallskärmshopp.


Värvades till Gotland
Tommy Wahlgren blev Radio Gotlands förste chef 1977 och var den som lockade Lennart Gårdinger till Gotland och den nya kanalen.

-  Lennart är en av de mest begåvade radiorösterna som jag har fått glädjen att arbeta med. Han hade en fantastisk kreativ personlighet och en närvarande röst som var unik. Det är med stor sorg som vi kan konstatera att han inte längre finns bland oss, säger en tagen Tommy Wahlgren.

Gårdinger blev snabbt en levande ikon på redaktionen, som ständigt kom med nya idéer för hur radiomediet skulle kunna växa i sin kostym. Han var en envis och egensinnig tänkare, ofta före sin tid, som ogärna ville banda de inslag han gjorde. Det skulle sändas direkt.


Glimten i ögat
Vad är det egentligen som händer i natten? Vilka stråk av tankar och känslor rör sig i huvudet på den som är ensam vaken när andra sover? Dessa frågor intresserade Gårdinger, som i början av 90-talet lanserade programmet "Mitt i natten", ett program som inte skyggade för att ta upp allvarliga och känsliga ämnen.

I en artikel i Gotlands Tidningar inför första programmet med "Mitt i natten", som sändes 19 mars 1992, visar han prov på sin humor och självdistans i citatet: "Man skall kunna tycka att även om det är den där jävla Gårdinger som pratar, så spelar han bra musik åtminstone". Glimten i ögat återkom i många av hans samtal med människor, både i etern och i det så kallade verkliga livet.

Hans nattpratande koncept väckte intresse på riksnivå och när programmet Karlavagnen i Sveriges Radio P4 inleddes 1993, blev Lennart Gårdinger en av programledarna som sände från studion i Visby.

Programmet blev en rekordhistoria som drog in fler samtal under sändningstid än något annat program gjort tidigare och nådde över 600 000 lyssnare på en kväll. Det program med Gårdinger som fick flest lyssnare att lyfta på luren, var då han tog upp ämnet "otrohet" och nära 9 000 personer ringde in till studion.

När Lennart Gårdinger avslutade sitt värdskap i Karlavagnen 2002, hade han samtalat med omkring 7 000 personer.


"Sällsynt begåvad"
Engagemanget för de svaga i samhället präglade många av Lennart Gårdingers handlingar, både i rollen som journalist men också på hans fritid. Han brydde sig om de socialt utslagna på hemmaplan och var dessutom engagerad i Tibetfrågan. Han hade många fadderbarn och samlade bland annat in pengar till flyktingbarnen i Sonada. En av hans största önskningar var att besöka Sonada i Indien och resa runt i Tibet, något som han aldrig fick uppleva.

André Lahovary, en av Lennart Gårdingers närmsta vänner, hoppas att minnet av honom som en generös och givmild person lever vidare hos dem som lyssnat på hans program.

-  Jag har aldrig mött en mer idérik och omtänksam människa. Mådde man lite skit över något, kunde man ringa till Lennart och prata i sju timmar i sträck om det så skulle behövas. En ärligare och uppriktigare kamrat kan man inte få och han var en sällsynt begåvad journalist som behärskade radiomediet till fulländning, säger André Lahovary.

Lennart Gårdinger blev 66 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!