En viktig guide till litteratur om det gotländska försvaret

Kultur och Nöje2005-06-15 06:00
Avslutningsceremonin för P18 sista helgen i maj är ingen definitiv slutpunkt för öns militära historia, men givetvis ett lämpligt tillfälla att summera den tid som varit. Passande nog har Svante Hagström, som tidigare dokumenterat krigssjukhuset i Lärbro och Visborgsslätt, kommit ut med en bibliografin "Bibliografi Gotlands försvar 2005". Med den har man en god vägledning till det som skrivits om öns militära historia ända tillbaka till 1700-talet.
Det finns redan en rad bibliografier i vilka försvarsväsendet ingår som en egen kategori. Valton Johansson skrev under 1950-talet ett flertal gotländska bibliografier, ett arbete som sedan fortsattes av Gustaf Fritz och Folke Löfgren.

Svante Hagströms bibliografi omfattar 358 löpnummer, där bland annat ovan nämnda bibliografier ingår. Bland rubrikerna finns förbandstidningar och musikalier. Dessutom finns en beskrivning om var man hittar materialet, bland annat presenteras Gotlands försvarsförenings bibliotek, Gotlands nationalbevärings arkiv vid Landsarkivet i Visby och Bengt Lindwalls privata arkiv som förvaras i Förbandsmuséet på Visborsslätt. En mängd handlingar från förband och staber finns i Krigsarkivet.
Vid sidan av Svante Hagströms bibliografi redovisas även Agne Enekvists bibliografi, som sträcker sig från 1700-talet fram till 1969. Bibliografin omfattar 422 löpnummer, varav några även redovisas i Svante Hagströms bibliografi.
För den som vill forska kring eller söka upplysningar om gotländskt försvar är "Bibliografi Gotlands försvar 2005" en viktig utgångspunkt. Bibliografin har dessutom ett index som gör sökningen efter författare och ämnesområde lättare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!