Med solnedgången som kuliss avgjordes talangjakten Tiljans Talanger för 61 gången i går kväll. Tävlingen avgjordes på Kneippbyn för andra året i rad, i ett nytt format kallat "Nya Tiljans Talanger". Årets vinnare deltog i tävlingen även förra året och ville ha revansch.
- Jag har älskat musik sedan jag föddes, men gitarren la jag på för inte så länge sen, säger Estelle Laakso och fortsätter:
- Jag förväntade mig verkligen inte att vinna, så nu ska jag bara låta det sjunka in.
Blir musikestet
Till hösten börjar hon musikestetiska programmet på Elfrida Andrégymnasiet
i Visby.
Juryn, bestående av Gotlandsmusikens chef Dag Franzén, Länsteaterns chef Thomas Sundström och operasångerskan tillika juryns ordförande Filippa Maurin, hade ingen lätt uppgift. Bland 15 finalnummer fanns bland annat street dance, en norsk sommarvisa, en trollkarl och en ny gotländsk nationalsång.
Raukar och färja
Den sistnämnda framfördes av 10-årige Albin Boklund från Vibble som på hemma-plan sjöng om gotlandsbåten och raukar, vilket förstås drog ner applåder.
- Va bra det gick! sa han efter sitt framträdande och gav GT:s fotograf en high-five.
Tävlingens yngsta talang Matilda Persson, 8 år, tog några hoppsa-steg på scenen och kramade om sin rörda mamma efteråt.
Marko "Markoolio" Lehtosalo bjöd upp de minsta ur publiken på scenen under sitt gästframträdande och uppmanade publiken att sjunga med.
Till konferencier Julia Bendelin sa han:
- Det bästa är att se ambitiösa unga människor som vill uppträda med sin musik.
Mindre publik
Familjefesten, som fortfarande är en fest, har minskat från några tusen till några hundra. Arrangemanget genomförs med stor passion från alla inblandade, har en proffsig inramning med husbandet Pist Off och teknik
i form av videoklipp, ljus och ljud.
Tävlingen skulle möjligen gynnas av att kortas ner och flyttas fram ett par veckor under sommaren.
Lovar gott
Men även om publikantalet minskat så tycks ön aldrig tömmas på talang.
Framtidens gotländska stjärnor startar nämligen ofta redan i unga tonår med egenskrivet material som de kompar själva. Det lovar gott för framtiden.