Engelsk musik med kör från Skåne

Dirigenten Anita Andersson leder Eginokören under besöket på Gotland.foto: pressbild

Dirigenten Anita Andersson leder Eginokören under besöket på Gotland.foto: pressbild

Foto:

Kultur och Nöje2012-05-16 04:00

Gotland gästas ofta under maj av körer och orkestrar och en av dessa är Eginokören, med hemvist i Dalby i Skåne. På Kristi Himmelfärds dag kan man lyssna till kören i domkyrkan, då med ett program som hämtat inspiration från den rika sakrala musiktraditionen i den anglikanska kyrkan.

Delar av repertoaren är hämtad från 1800-talet, med tonsättarnamn som J Stain, T A Walmsley och J Mars. Konserten avslutas och inleds med tre tonsättningar av John Rutter, en av Storbritanniens mest uppmärksammade samtida tonsättare.

Kören är uppkallad efter biskop Egino. Under 1000-talet fanns det två biskopssäten i Skåne, Lund och Dalby och det var i det sistnämnda som Egino var verksam. Kören är mestadels verksam i sin hemförsamling där man regelbundet medverkar i gudstjänster och i konsertsammanhang. I år väljer man att istället för en traditionell sommarkonsert göra en turné på Gotland.

Körens dirigent Anita Andersson har fått sin kyrkomusikaliska utbildning på Musikhögskolan i Malmö. Hon har bland annat arbetat mycket med gosskör och är en ofta anlitad föreläsare som vill inspirera fler församlingar att bygga upp gosskörsverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!