Eskelhemsfyndet visas för första gången på Gotland

Kultur och Nöje2004-12-02 06:00
För första gången någonsin ställs det nu ut på Gotland - Eskelhemsfyndet.
Det handlar om de två praktfulla hästmunderingar från slutet av bronsåldern som påträffades vid prästgården 1886.
Efter drygt 100 år på Historiska museet finns föremålen nu på Fornsalen.
? Det är första gången vi frågat och det blev ja direkt, konstaterar Gun Westholm vid Gotlands fornsal och för vilken just detta fynd varit något av en dröm att få visa upp. Och nu finns det på plats i en monter i Fornsalens skattkammmare fram till sista januari.
Bronsåldern är lite bortglömd på Gotland där den ligger mellan järnåldern och vikingatiden. Ändå är det en av de mest dynamiska perioderna i vår förhistoria. Fyndet väckte stor uppmärksamhet redan när det gjordes. Det härstammar från slutet av bronsåldern, det vill säga omkring år 500 f.Kr. Enligt de knapphändiga uppgifter som finns bevarade hittades föremålen av arbetaren Mårten Johansson vid grävning av prästgårdens åker ?liggande löst i mullen, utan att någon stensättning eller annan anordning utmärkande grafläggning förmärktes?. Staten löste in hela fyndet för 75 kronor.
Eskelhemsfyndets hästmunderingar är ett offerfynd, föremålen har offrats till någon kvinnlig guddom. Samlingen består bland annat av en bältesskål och en solskiva. Bältesskålen, hattformad, bars ofta på ryggen eller fästes vid bältet och användes för att förvara saker i och kan ha tillhört en ceremonidräkt. Solskivan kan komma från en helig vagn, en kultvagn med en solskiva som dragits av två hästar.
Vidare ingår betsel, ringar med rasselbleck samt olika prydnader Detta har Fornsalen kompletterat med föremål ur de egna samlingarna i form av hals- och fotringar.
? Betslen är avsedda för små hästar modell Gotlandsruss, konstaterar Inga Ullén, förste antikvarie vid Historiska museet och bronsåldersexpert och här verksam som kurir genom att ha fraktat hit föremålen i specialgjorda väskor.
Bronsåldern var hästens tid, den användes både i kult och till vardags. Tron på hästen som drar solskivan i en vagn över himlen tycks ha varit förhärskande. Virvel- eller solhjul som återfinns på de äldsta bildstenarna är även de symboler för solen.
Föremålen i montern framtonar i dag ärggröna. Men i original har bronset glänst som guld. Allt som ingår har man inte kunnat ta med, en del är i för dåligt skick, föremålen har brutits sönder redan när de lades ner. Varför vet man inte.
Efter visningen i Fornsalen åker Eskelhemsfyndet åter till Historiska i Stockholm där det ställs ut permanent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!