Estetik som ger <br> kalla kårar
Frilansfotografen Christer Järeslätt känner ångest över 1960-talets radhus. Detta har lett till fotoutställningen "Pleasantville" som visas på Fotogalleriet i Visby.
*
Christer Järeslätt är frilansfotograf och sedan han började besöka sina föräldrar i villaområdet Gustavsfält i Halmstad blev han påtagligt uppmärksammad på den svenska radhusestetiken och insåg att det var just detta han växt upp med. En estetik som han tog avstånd från och jobbade sig ifrån. Själv bor han i hyreslägenhet i centrala Malmö och behöver inte längre känna kalla kårar och en smygande ångest.
- Men vi är olika, mina föräldrar gillar det och liksom många andra tycker de att den här miljön är den vackraste de känner, säger Christer Järeslätt som just nu ställer ut en serie bilder han kallar "Pleasantville" på Fotogalleriet i Visby.
*
Precis som det finns outtalade regler och förväntningar från och på de som bor i dessa områden finns här regler för formen, en särskild estetik. I nybyggarområden som det här, där den enda begränsningen i trädgårdarna består i antalet kvadratmeter där stilarna kan renodlas firar den gängse trädgårdsestetiken stora triumfer.
60-talets radhusträdgårdar anlades av den tidens unga, fyrtiotalisterna, som flyttade in och bildade familjer, Idag bor fyrtiotalisterna fortfarande kvar eller så har deras barn flyttat in men man kan inte se vilken generation som bor var eftersom trädgårdsidealet gått i arv.
- Jag kan koderna. "Pleasantville" är ett extrakt av den estetik som jag omgivits av under min uppväxt på 60- och 70-talen, välfärdsåren, då folk fick möjlighet att utveckla en smak de inte hade, menar Christer Järeslätt.
*
Fotoutställningen har producerat under två års tid, vid sidan av sitt arbete som frilansfotograf på både dags- och månadstidningar. Hans avsikt är absolut inte att skriva folk på näsan om vad de skall tycka, han har inte heller några personliga uppgörelser att kreera.
Det handlar i stort om en dokumentation som blivit en pendang till ett tidigare projekt, "Countryside" som handlar om hus och boningar på landet, om hur vi svenskar har det.
Han tycker också att det är spännande med omflyttningen i samhället, att generationerna löser av varandra men att estetiken behålls.
- Det skulle vara nyttigt att ömsa skinn, säger han.
Inte ens inflyttande invandrarfamiljer, oftast småföretagare, ändrar på radhusestetiken.
Det är lite förvånande, tycker Christer Järeslätt som visar sin utställning i Visby till och med 12 augusti. Därefter kommer han att visa utställningen i Malmö och naturligtvis i Halmstad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!