Ett år vid Norrbys fångat på film
Tänk om Martha kunde se..... Orden betvingar tanken och lockar fantasin. Vem var Martha?
På onsdagskvällen var det filmpremiär i Väte hembygdsgård. För första gången visades "Tänk om Martha kunde se", en film om Norrbys i Väte, gjord av Mats Ahlby.
"På Norrbys i Väte stannade klockan någon gång på 1940-talet. Att komma innanför Norrbys grindar är som att stiga in i en svunnen tid. Inget jäkt stör sinnesfriden. Gårdens nutida värdfolk, klädda i tidstypiska kläder tar väl hand om dig. På gården finns hästar, grisar, höns och kaniner.
Visning av boningshus och uthus sker under sommaren flera gånger per dag eller på beställning. Natur- och kulturstigen går man på egen hand när det passar bäst. Den tidstypiska trädgården restaureras efter hand".
Beskrivningen gäller Norrbys i Väte socken, Gotlands första kulturreservat och nu en museigård, dessförinnan ett hemman med åker och äng, skog och djur, en bondgård bebodd och brukad av de tre syskonen Johansson.
- Alla tre levde och verkade hela livet på gården.Martha var mellanbarnet och hon överlevde sina båda bröder. Martha var en kapabel människa och särskilt duktig i textil. Innan hon dog skrev hon ett testamente där hon skänkte allt vid Norrbys till Gotlands fornvänner. Sedan 1995 är gården ett kulturreservat och en museigård. Skötseln av gården sker i nära samarbete med Väte hembygdsförening.
Det berättar Åke Hedengrahn, pensionerad lärare och under 30 år ordförande i Röda korset där Martha var sekreterare i 15 av åren. Som lärare har han haft Mats Ahlby som elev, Mats som nu under ett års har följt och filmat ett år vid dagens Norrbys i Väte.
I filmen som i färdigt skick är drygt 45 minuter lång, berättar Mats Ahlby med början i vintertid om ett år på Norrbys. Han följer de aktiviteter som hembygdsföreningen anordnar på gården med den traditionella malningsdagen den 1 maj, liksom andra dagar och evenemang med tema som hantverk, äppeldagar, tröskning och då självbindaren dras igång.
- Tänk om Martha kunde se var ett uttryck som Birgit Jakobsson använde flera gånger när jag intervjuade henne, berättar Mats Ahlby som filmar med digitalkamera och redigerar digitalt. Han började filma när 2000-talet var nytt och hans första projekt var att följa Romateaterns uppsättning Kung Lear.
Vid onsdagskvällens premiärvisning av filmen om Norrbys i Väte spelade Erling lindvall upp till minglet i bygdegården där hembygdsföreningen bjöd på kaffe och trivsam samvaro. Var och när filmen ska visas framöver är ännu inte bestämt.
- Väte hembygdsförening köper in en kopia för visningar. En möjlighet skulle kunna vara att visa filmen på Norrbys, kanske i samband med olika evenemang eller som särskild begivenhet. Ovanpå halva stora ladugården finns ett loft som skulle passa för filmförevisning, funderar Åke Hedengrahn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!