Ikon är ett uttryck som idag delvis har fått en annan betydelse än den ursprungliga, men här rör det sig om den traditionella religiösa bilden med sitt ursprung i den ortodoxa kyrkotraditionen.
Det som ibland kallas "ett fönster mot himlen" är bilder som oftast målas i enlighet med en särskild tradition både rörande komposition och material.
Meningsfulla dagar
- Jag använder mig av i stort sett samma material som för drygt tusen år sedan, målar med äggtemperateknik, pigment, äggula och vatten på kritgrundad träplatta och förgyller med bladguld.
- Att få måla ikoner i stillhet och koncentration, skänker mig stor glädje. Det ger livet en djupare dimension som jag inte vill vara utan. Varje dag blir meningsfull, varje dag finns det något nytt att upptäcka och lära i ikonvärldens oändligt rika skatt. Jag känner tacksamhet att få vara en länk i denna tradition, säger Marja-Liisa Alm.
Konservator
Marja-Liisa är född och uppvuxen i Villmanstrand (Lappeenranta) i den nuvarande finska Karelen men bosatt i Sverige sedan 1981 och på Gotland sedan 1987.
Hon har bland annat arbetat som konservator på Gotland och då främst med måleri på trä, mestadels i våra kyrkor.
Ikonmåleriet kom in ganska sent i Marja-Liisas liv och hon började måla ikoner 2001. Hon har bland annat utbildat sig i det välkända Valamo kloster i Finland men också vid Oskarhamns folkhögskola.
Hon finns representerad i Linköpings domkyrka, Johannelunds kyrka i Linköping, Vadstena klosterkyrka, S:ta Eugenia katolska kyrka i Stockholm, S:ta Katarina kyrka i Nyköping, i Börstils och Östra Hargs kyrkor i Östhammar, i Helige Nikolai finska ortodoxa kyrka i Stockholm med ikonostas samt andra ikoner.
Utställningen kommer också att presenteras i samband med ett samtal med konstnären och prästen Astrid Andersson Wretmark nästa söndag, den 13 maj, i domkyrkan.