Samtidskonst möter kulturhistoria i bildstenshallen

En docka i naturlig storlek baxas upp för en brant trappa om och om igen. Anna-Karin Rasmussons expressiva videoinstallation "Mater Nostra" visas mitt bland Fornsalens förhistoriska bildstenar.

Till ljudet av trummande fingrar kämpar en karaktär med att hjälpa en rullstolsburen person upp för en trappa

Till ljudet av trummande fingrar kämpar en karaktär med att hjälpa en rullstolsburen person upp för en trappa

Foto: Anna Ekeroth

Kultur och Nöje2021-09-11 16:01

En hudfärgad kroppstrumpa täcker karaktären som drar upp en rullstolsburen person i en trappa, om och om igen. Bakom dräkten döljer sig konstnären Anna-Karin Rasmusson själv. 

– Jaget agerar i en dräkt av en fullskalig docka som ramlar ner för en trappa, säger hon.

Verket kan tolkas på många olika sätt. Medan vissa skrattar finns det andra som tycker att det är våldsamt. Men hon menar att det är betraktaren som själv läser in våldet.

– Det finns något hoppfullt i att fortsätta försöka och att inte ge upp, säger hon själv om sitt verk. 

Videoverkat associerar till relationer med obalans i maktförhållandet och vad som kan hända bakom lyckta dörrar. Relationerna kan innehålla allt från ömhet och empati till försummelse och våld. 

Röd färg rinner över trappstegen som under de 11 minuterna filmen rullar blir allt rödare. 

– Den pratar om våld i nära relationer, säger Anna-Karin Rasmusson.

Hon har själv jobbat 15 år som personlig assistent.

– Brukaren är beroende av att jag gör mitt jobb bra och att jag är god. Det är otroligt läskigt att hjälpa någon upp för en trappa.

Hon har visat videoinstallationen från 2017 på flera olika platser tidigare men alltid tillsammans med samtidskonst. I Fornsalens bildstenshall uppstår nya beröringspunkter.

– Det är ju uppenbart våld i de här krigscenerna på bildstenarna, säger Anna-Karin Rasmusson.

Verket har en koppling till sisyfosarbetet, det meningslösa arbetet som aldrig tar slut. Sisyfos fick som straff att rulla ett stenblock upp för ett berg och ska bli fri om han lyckas. Varje gång han är nästan uppe slinter han och måste börja om. Tematiken knyter an till de återkommande virvlarna och cirkelformarna på bildstenarna som påminner om evighetshjul. Likaså återfinns även våldshandlingar och maktrelationer i dessa mytologiska bildberättelser. 

I och med utställningen som öppnar 11 september tar samtidskonsten plats i Bildstenshallen som är Fornsalens hjärta, menar Angelica Blomhage, verksamhetsansvarig på Gotlands museum.

– I det här mötet uppstår något nytt, det finns intressanta tematiska beröringspunkter och på samma gång spännande kontraster, säger hon.

Videoinstallationen visas som en förlängd del av Konstmuseets utställning "Leva Livet" som visas på Fornsalen till 3 oktober. "Mater Nostra" (som betyder Vår Moder) visas till 14 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!