Kandidaterna är rekordmånga och utgången som vanligt extremt oviss. Bara en sak är säker - få tror att Alma-priset kommer att tilldelas en svensk författare.
Ända sedan 2004, då den första nomineringslistan till litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne offentliggjordes, har vissa namn återkommit.
Det gäller bland annat den brittiske författaren Aidan Chambers, den internationella läsfrämjande organisationen International Board on Books for Young People, IBBY och Lennart Hellsing och Ilon Wikland från Sverige.
Men få tror att juryn vid tisdagens tillkännagivande i Vimmerby kommer att läsa upp någon av de svenska kandidaternas namn.
- Man vill inte ge priset till en svensk, säger Jan Hansson, chef för Svenska barnboksinstitutet.
- För mig framstår det som obegripligt att inte Lennart Hellsing har fått priset, det känns som att det har gått prestige i det. Men jag tror att man har varit rädd för att göra priset provinsiellt. Man har velat sätta det på den internationella kartan - och lyckats med det ganska snabbt.
Larry Lempert, ordförande i Alma-prisets jury, är mycket medveten om Barnboksinstitutets besvikelse, men konstaterar att Jan Hansson inte är ensam om att känna sig snuvad på konfekten.
- Vi har ju svårt att gå in på varför enskilda nominerade inte har fått priset. I många länder förstår man inte varför vi inte har utsett deras kandidater, det gäller inte bara Sverige, säger han och fortsätter:
- Vi försöker ta ställning utifrån de kvalitetskrav som finns, utifrån Astrid Lindgrens anda. Vi har varit eniga varje år, de kandidater vi har utsett står vi för och är stolta över att ha kunnat utse.
I år har rekordmånga nominerats till priset, 175 kandidater från 62 länder.
Illustratören Ilon Wikland, 81 år, är övertygad om att hon inte är en potentiell vinnare - trots att hon varje år står på nomineringslistan.
- Jag tror allvarligt talat att jag aldrig kommer att få det. Men för mig är det absolut viktigaste att jag har fått jobba tillsammans med Astrid i 40 år, det är jag alldeles utomordentligt nöjd med.