Fäi-Jakå går igen på Fie i Lau

Den som bara pratar är bortglömda om hundra år. Annorlunda är det med den som skriver.

Ei häude åa Fäi-Jakå. Ingrid Wahlgren och Allan Nilsson.

Ei häude åa Fäi-Jakå. Ingrid Wahlgren och Allan Nilsson.

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2009-05-30 04:00
Så är det med Fäi-Jakå, bonden från Fie i Lau.
Frågan är - ångrar han något i livet?

Hans handskrivna brev från 1800-talets slut har inte bara samlats i arkiv och redigerats till böcker. Efter drygt hundra år och med hjälp av Eva Sjöstrand har hans ord nu också blivit till teater.
Det bästa är att hans berättelser som teater kan upplevas och förstås även av den som varken har gutamål med modersmjölken eller gått en kurs i språket.
Ei häude pa Fäi-Jakå eller någ skall`n prat um mens fisken sjaudar, heter pjäsen som spelas upp med tio föreställningar i sommar.
- Detta har hänt. Detta är på riktigt, säger Örjan Herlitz. Boende i När är han nu regissör i grannsocknen Lau.

Spelplatsen är Fäi-Jakås gård som numera ägs av systrarna Katarina och Regina Budrys. Gårdsplanen vid Fie blir från midsommar och en vecka framåt utomhusscen och skådeplats för en publik om 200 personer per föreställning.
- Vi spelar inte upp breven. De ligger till grund för pjäsen, berättar Tommy Wahlgren som gestaltar Mathias, Masse, Klintberg i spelet.

Huvudpersonen Jakob Karlsson gestaltas av Allan Nilsson, välkänt namn från bland annat När-revyn.Hans hustru Anne görs av Ingrid Wahlgren med ett förflutet i exempelvis När-revyn och senast som Audun i Ormkvinnans barn vid Närsakar.
Arne Ohlsson, med från begynnelsen av Närrevyn, lånar kropp och själ som Fäi-jakens bror. Och för musiken svarar spelemannen Torsten på fiol, tillika konsertmästare i Sveriges radios symfoniorkester, från välkända spelmanssläkten Nilsson.

Från senare delen av 1800-talet och fyrtio år framåt i tiden skrev Laubonden Jakob Karlsson till lektor Mathias Klintberg i Visby. 1932 avled Masse och då upphörde korrespondensen från Fäi-Jaken som avled året därpå.
- Uppdraget var att berätta om och från vardagslivet så som Fäi-Jaken kände det och göra det på det gutniska språket. Sammanlagt skrev han 262 brev och den bok som givits ut av gutamålsgillet innehåller bara 20 av dem, berättar Tommy Wahlgren.

Som Masse Klintberg är han berättarrösten som binder samman spelet om Fäi-Jaken. Det är också han som ställer frågan att besvara om hur det var att ångra något i livet?
- Det skulle nog möjligen vara att han inte åkte till Amerika, funderar Tommy Wahlgren som nu fått lära sig ta regi av Örjan Herlitz.
Förutom skådespel bjuds publiken i samband med föreställningarna på möjlighet till bröd med fika. Svante Hedin, känd bland annat för sin bok "Mathias "Masse" Klintberg 1847-1832,  mångsidig forskare med Gotland i fokus, visar bilder. Dessutom finns Eva Sjöstrand och Las Jacobsson på plats och berikar totalupplevelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!