Fantasieggande förfall på Fotogalleriet

I dag, lördag, öppnar utställningen Söderfors... på Fotogalleriet.

Kultur och Nöje2005-10-29 06:00
Utställningen, som skildrar ett övergivet bostadsområde, väcker nyfikenhet och lämnar betraktaren med många frågor och det är just den som männen bakom bilderna, Mats Andren och Dennis Wernberg, vill.
Bostadsområdet, som är beläget i Söderfors, tre mil söder om Gävle, består av sex till sju trevåningshus, troligtvis byggda i början av 70-talet. Nu är bostadsområdet fullkomligt öde. Plundring, väder och vind skyndar på förfallet.
Det enda som tycks bestå är frågorna. Varför byggdes området och framförallt, varför lämnades det?
- Det är lite skumt, inte så svenskt. Jag vet egentligen ingenting om Söderfors, jag har bara varit där och plåtat, säger Mats Andren.
- Det är ett väldigt konstigt ställe. Det är så märkligt att det ligger gömt mitt i ett hypernormalt samhälle. Vad har hänt här, undrar man hela tiden, säger Dennis Wernberg.
Att inte ta reda på något om området är en medveten handling från de båda fotografernas sida, de vill behålla sina fantasier och bevara mystiken kring platsen.
Det är en ödslig plats, men den är inte händelselös. I sina bilder skildrar Mats Andrens hur naturen sakta, men säkert, tar över. Det sista trägolvet som återstår, resterande är uppbrutna och bortforslade, har fått en mjuk, grön matta utav mossa, genom det hål där fönstren en gång satt slingrar sig växtligheten sakta in och på gräsmattorna, utanför husen, flyttar granarna fram sina positioner.
De flesta av Mats Andrens bilder visar talande detaljer av förfallet, flagnade färg eller ett badrumsskåp där spegeln rostat bort.
- Det är svårt att ge någon slags överblick, det känns rätt absurt att det finns, säger Mats Andren.
Dennis Wernbergs bilder skiljer sig radikalt från Mats Andrens.
- Det är lite intressant, vi har inget samarbete som säger att om du tar det där, så tar jag det här. Alla fotar ändå på sitt sätt och det är intressant, säger Dennis Wernberg.
Dennis Wernberg ställer endast ut fem bilder. Tre av dem är mörka, på gränsen till abstrakta, bilder av en och samma trappa.
- Den där ser man inte ens vad det är, vilket jag gillar, säger Dennis Wernberg, om den allra mörkaste trappbilden.
Bilderna är framställda genom gummitryck, en teknik som var populär i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
- Jag har hållit på mycket med äldre tekniker. Det är väldigt mycket handarbete och en markant skillnad är att det går väldigt långsamt. En sån här bild kan ta upp till ett par veckor att göra, säger Dennis Wernberg.
Fördelen, enligt honom, med den långsamma processen är att det exempelvis blir lättare att gallra bland bilderna, vem vill hålla på i två veckor med en halvdan bild.
Dennis Wernbergs andra två bilder hänger fritt mitt i rummet och kan betraktas från båda håll. Dessa detaljbilder påminner om jättelika negativ, fast de är positiva.
För Mats Andren och Dennis Wernberg är utställningen bara början, därav de tre punkterna efter Söderfors, de planerar att återkomma många gånger till platsen, vilket i sin tur kan betyda ytterligare utställningar.
- Vi har mer och mer pratat om att det här är del ett, att det kommer en fortsättning, säger Mats Andren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!