Färgstark auktionshöst

Bror Börjeson "Stilleben med tekanna och äpplen".

Bror Börjeson "Stilleben med tekanna och äpplen".

Foto:

Kultur och Nöje2008-10-22 04:00
Så var det dags igen för de ledande auktionshusen att "spänna musklerna" inför en ny säsong - visningarna har redan börjat påBukowskis och Stocholms Auktionsverk.
Auktionsvärlden och museivärlden blir alltmer sammanflätade, en av höstens stora utställningar är "Den stora färgskrällen" på Liljevalchs konsthall i Stockholm. En utställning där verk av konstnärerna Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Leander Engström åter ställs ut tillsammans, på samma vis som de gjorde 1918. Att just dessa konstnärer blir särskilt uppmärksammade också på höstens auktioner är inte konstigt då publikintresset har varit mycket stor för Liljevalchs utställning.

*
Till omslagsbild på katalogen för Bukowskis "Moderna + contemporary & design" har man valt Sigrid Hjerténs färgsprakande "Gosse vid blomsterbordet", målad 1916 och där sonen Ivan finns med som en viktig pusselbit av denna målning. Då målningen utgör en viktig del av ett angeläget konstnärskap är det inte märkligt att den fått ett utrop om 3-5 miljoner kronor.
Den som möjligen trodde att de nyligen timade händelserna inom världsekonomin skulle påverka auktionsmarknaden negativt får inget stöd för den teorin hos Bukowskis, här talar man om den "värdemässigt" största moderna auktionen på 2000-talet" med ett samlat utropsvärde på drygt 75 miljoner kronor. Visningarna började den 18 oktober med auktionsdagar 28-31 oktober.
Av mer samtida konstnärer är Karin Mamma Andersson (f. 1962) den i särklass starkast lysande stjärnan just nu. Bukowskis har fem verk till salu av Karin Mamma Andersson, där den fascinerande målningen "Lika bra att gå hem" i storleken 125x150 cm har fått samma utropspris som Hjerténs ovan nämnda målning, vilket ger en god indikation på den betydelse som Anderssons konst anses ha idag.
I konsthantverksavdelningen återfinns en större kollektion av keramikern Hans Hedbergs (1917-2007) härliga frukter. Det är äpplen, päron och pumpor som alla bär Hedbergs signum i form av de färgstarka naturalistiska glasyrerna. Ett härligt rött äpple med en höjd om 18 cm har fått utropspriset 50-70 000 kronor.
Av den på auktionsmarknaden sparsamt förekommande Bror Börjeson (1903-1987) har Bukowskis två målningar till försäljning. Ett milt solbelyst stilleben i det mindre formatet, 27x22 cm, har utropspriset 15-18 000 kronor. Även den andra Börjeson-målningen i det mindre formatet är ett stilleben, där en kanna och två plommon avbildas, och som fått ett utropspris om 10-12 000 kronor.
Tyra Lundgrens keramik brukar vara representerad hos de båda auktionsföretagen och de nu aktuella auktionerna utgör inget undantag. Det är sex stycken av hennes omtyckta fågelskulpturer i chamotterat stengods som nu är till salu. Elegant konsthantverk i utropsintervallet 3-12 000 kronor. Bukowskis har även en väggrelief till försäljning, även den med fågelmotiv, och som har fått ett utropspris om 6-8 000 kronor.

*
I Auktionsverkets katalog återfinns också en olja av Sixten Lundbohm (1895-1982) föreställande den nu i så många sammanhang aktuella S:t Nicolai ruin. Målningen har måtten 92x65 cm och har fått utropspriset 30-35 000 kronor. Motivet kan på olika vis sägas vara karakteristiskt för Lundbohm, som ofta lät arkitekturen få spela en huvudroll i sin konst, inte minst i sina skildringar av de klassiska templen i Grekland och på Sicilien.
Auktionsverkets "Moderna kvalitén" började visningarna den 17 oktober med auktionsdagar 29-31 oktober och med ett totalt utrop om 57-70 miljoner kronor. Som prestigeobjekt har Auktionsverket inte mindre än fem konstverk till salu av kubisten Fernand Léger (1881-1955). Den dyraste, "Nature morte au clefs", har utropspriset 3,5-4 miljoner kronor. Intressant att notera är att målningen inköptes i Sverige under 1940-talet på det legendariska Svensk-Franska konstgalleriet och att konstverket därefter varit i samma familjs ägo.

*
Trots att det är konst som också visats för en internationell publik är det Bror Hjorths (1894-1968) charmiga "Vårkväll på Flustret - Uppsala" som fått pryda huvudkatalogomslaget. Bland restauranggästerna återfinns också konstnären själv vid ett av borden. En målning med ett utropspris om 2,5-3 miljoner kronor.
För den som ytterligare vill stifta ytterligare bekantskap med Karin Mamma Anderssons bildkonst erbjuder Auktionsverket fem målningar och en litografi. Den högsta värderingen har målningen "Rödluvan i målarens trädgård" fått, en olja i stoleken 94x140 cm och med utropspriset 1,5 till 2 miljoner kronor. I Karin Mamma Anderssons måleri är också de suggestiva verktitlarna en av tolkningsnycklarna till målningarna.
Andra betydelsefulla verk av henne på Auktionsverket är "Kompisar från förr", "Måla hela världen lilla mamma", "Jag gick i skogen på måfå kring, i dröm och sökte alls ingenting" samt "People like us".

*
Båda auktionshusen framhåller gärna att tidigare konjunktursvängningar endast har påverkat marknaden för "fine art" marginellt och att svenska konstnärer säljs bäst i Sverige. Auktionsverkets vd Niclas Forsman framhåller också att kretsen av köpare har breddats betydligt under det senaste decenniet..
Även om det är de spektakulära miljonförsäljningarna som får mest medial uppmärksamhet så skall man inte glömma bort att det finns ett omfattande utbud i helt andra prisklasser. Trots dessa positiva försäkringar kan man ana en viss osäkerhet kring marknaden för tillfället.
En indikation att marknaden trots allt inte är så stabil som den officiella attityden vill göra gällande är kanske att Auktionsverkets Ryska auktion i början av oktober hade en påfallande stor återropsfrekvens. Ingen av firmorna vill riskera att hålla auktioner med en allt för stor andel återrop, något som allvarligt skulle påverka de anrika firmornas förtroende hos säljarna.
Nu behöver man inte reflektera över just detta när man går på visningarna, för som vanligt ges här ytterligare ett tillfälle att få se högkvalitativ konst och konsthantverk utan entréavgift!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!