Femtiotre procents ökning med ett Klick!
Klick! har mest av allt bilder på kändisar och inget redaktionellt innehåll. Bara korta och lockande bildtexter. Dagens Nyheters kulturskribenter, landets vassaste pennor, är oroade. Aftonbladets tidningsmakare är inte oroade. Klick! bygger på utfrågningar och analyser om vad vi mediekonsumenter vill ha, sägs det.
De stora mediernas analyser visar att majoriteten av mediekonsumenterna inte vill ha komplicerad text som förklarar och oroar. Men ingen vanlig läsare eller tevetittare har insyn i de här analyserna - så vad ska vi tro? Aftonbladets fredagsbilaga har ökat med 53 procent genom Klick! Tro på oss, kändisarnas hemliga kärleksliv har en oemotståndlig lockelse, säger Aftonbladets tidningsmakare.
De som nu vill ha mera än bara känslor och underhållning är oroade över utvecklingen. Svensk televisions förebild för teve i allmänhetens tjänst är brittiska mediejätten BBC. Framgångsrika BBC-program kopieras av svensk teve - med ett par års försening. BBC har i höst startat underhållningen ?Sex Inspectors? som visar i bild hur vackra män och kvinnor löser sina tekniska problem i sängen. Det kan låta upprörande att visa i teve - men ta det lugnt. Det är högt betalda och ansvarsfulla teveproducenter som fyller teven med innehåll - inte vi ute på vischan.
Förtroendet för alla stora mediefabriker har sjunkit stadigt i flera år nu. BBC, som förebild för vår svenska teve i allmänhetens tjänst, är i kris. Någon radikal ändring måste det bli, säger högsta BBC-chefen. Om några år får vi se hur det blir med det här hemma i Sverige.
*
Framtiden ser mörk ut för den traditionella textjournalistiken enligt många auktoriteter som uttalat sig på senare tid. Det sägs att endast en läsare av tio läser en artikel från början till slut. Det sägs också att många som bläddrar i en tidning idag enbart tittar på bilderna och inte läser en enda rad i texten. Om det är sant - kan det betyda att nio av tio läsare tänker sig att texten är en onödig utfyllnad mellan bilderna. Just den tanken är analysen bakom Aftonbladets Klick!
Maximal uppmärksamhet i bild är det som gäller - antingen det är terrorister som framför tevekameran halshugger en kidnappad - eller president Bush som leker tuff cowboy när han möter journalisterna på ranchen i Texas.
Det är mycket lättare att göra en tidning eller ett teveprogram genom att fråga folk om vad de tycker och känner. Det är svårare att berätta om verkliga händelser. I journalistiken enligt Klick! finns det bara utrymme till att fråga folk om deras smak och känslor -- inte att berätta om verkliga händelser. Utvecklingen gynnar de som är skickliga i att manipulera medierna. De skickligaste manipulatörerna är kändisindustrins entreprenörer. De driver utvecklingen mot pajasjournalistiken.
Televisionen i allmänhetens tjänst är den som levererar den största volymen bilder i vårt land. Nu hoppas vår television, i allmänhetens tjänst, på ett nytt avtal som tillåter att allt som visas kan varustämplas såsom ?i allmänhetens tjänst?.
*
Hur tokigt, eller underhållande, det kan bli såg vi under nobelfesten. Den godmodige Claes Elfsberg ställde artiga frågor till nobelpristagarna - medan en annan reporter, som kommenterade bilderna från festsalen, skulle spela rolig eller kanske dum eller imbecill - oklart riktigt vad. När medicinpristagaren Richard Axel håller sitt tal till middagsgästerna (talet var textat på svenska) frågar den imbecille reportern: ?Vad sa han egentligen?? Därefter spädde reportern på sin dumhet med frågan: ?Vem är det som bestämmer vem som får gå upp och snacka??
Marianne Rundström intervjuade kändisreportern Linda Norrman Skugge från Expressen. Skugge berättade för oss alla som inte var där att nobelmiddagen ?var för jävlig? och att hon hade ?ont i fötterna?. Skugges kritik av hela spektaklet är rätt men det är en annan historia. Skugges repliker ingick givetvis i underhållningen. Och om Ni är osäkra - den imbecille reportern är självklart också en del av underhållning.
Nobelfesten är den bästa svenska underhållningen som teve i allmänhetens tjänst kan bjuda på. I närbilder från festens honnörsbord får vi då se hur föredömliga svenska personer, såsom prins Philip och prinsessgemålen Totte Magnusson, intervjuas av naturvetenskapens främsta hjärnor och utforskare. Medicinpristagaren Linda Buck hade tur - hon fick intervjua Kungen.
Jan Sundström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!