Nytt för i år när Ljudvågorfestivalen arrangeras onsdag den 18 maj till lördag den 21 maj är en körkonsert samt en konsert där en av eleverna står för hela programmet.
Det handlar om Hans Nyman som ensam går den ettåriga projektinriktade utbildningen Fri Konst och som på lördag eftermiddag ger sin konsert i Metodistkyrkan vid Wallers plats.
Den 40 minuter långa konserten är ett utforskande av gränssnittet mellan noterad och improviserad musik tillsammans med tre cellister, en slagverkare och så Hans Nyman själv på akustisk gitarr.
- Jag vill ha svar på varför den improviserade musiken försvann, varför den kommit tillbaka och jag har även jobbat med ett eget sätt att skapa grafisk notation till musikerna, säger Hans Nyman.
Alla sökande kom in
Årets invigningskonsert ges i domkyrkan med Gotlandsmusikens musiker i olika konstellationer, från full blåsorkester till soloflöjt med Lars Linna som framträder tillsammans med dansaren Helena Högberg som framför en koreografi av dansprofessorn Susanne Jaresand vid Musikhögskolan i Stockholm.
Vid konserten ges sju olika uruppföranden blandat mellan tonsättarelever i båda årskurserna.
Noterbart och mycket uppmärksammat är att sju av de tolv andraårseleverna sökt vidare till musikhögskolorna och samtliga har redan blivit antagna, fördelade på Oslo, Stockholm, Göteborg och Malmö.
Grafiska partitur
Årets höjdarkonserter, förutom körkonserten och den elektroakustiska, kan bli de två konserterna där årets andraårselever samarbetat med Norrbotten NEO. Dels konserten på torsdag kväll och dels avslutningskonserten på lördag som båda ges på Roxy.
- Ensemblen är landets skickligaste och mest anlitade grupp när det gäller ny svensk musik, säger de båda festivalgeneralerna, tillika elever på Tonsättarskolan, Sol Andersson och Hampus Norén.
- De är enormt duktiga på att tolka nyskriven musik, de är intresserade och roliga att arbeta tillsammans med och det sporrar oss som tonsättare, säger de vidare.
Norrbottens NEO består av sju musiker samt dirigenten och den konstnärlige ledaren Petter Sundkvist.
- Gruppen turnerar i hela Europa och vi tycker det är ganska lyxigt att få dem till Ljudvågorfestivalen för tredje året, säger Sol Andersson.
Grafiska partitur
Den andra av årets nyheter är den körkonsert som ges i Domkyrkan vid lunchtid på fredagen. Södra Latins kammarkör under ledning av Jan Risberg, som vid flera tillfällen dirigerat Gotlandsmusiken, kommer att visa upp stor spännvidd mellan de olika stycken som framförs.
Här kommer vi att få höra de väldrillade eleverna från Södra Latin sjunga allt från klassisk körmusik till ny spännande musik som också sjungs från grafiska partitur, det vill säga tonsättarens noteringar om hur denne vill att kören ska agera.
Den elektroakustiska konserten på Roxy på fredagskvällen puffar Sol Andersson för lite extra då hon själv, bland fem övriga elever, kommer att framföra en musikvideokomposition.
- Jag har utgått från intervjuer med dövblinda personer och det sex och en halv minuter långa verket är ganska speciellt, lovar hon.
Etablerat samarbete
Förstaårseleverna har arbetat tillsammans med Musikkonservatoriet Falun, som kan beskrivas som Tonsättarskolans motsvarighet på instrumentsidan. De ger två konserter, dels på fredag kväll på Roxy och dels en lunchkonsert på lördag i Metodistkyrkan.
Samarbetat har pågått sedan 2003 och är numera väl etablerat på Ljudvågorfestivalen.
De två festivalgeneralerna hoppas på lika god tillströmning som tidigare år.
- Det handlar om lokalt producerad musik, lite som närodlat, förklarar Hampus Norén som trycker lite extra på att konserterna i Domkyrkan och Metodistkyrkan är gratis.
I övrigt satsar eleverna på att sälja festivalpass via sin hemsida, men det går också att besöka enskilda konserter.