Festivalprat, sång och hurrarop
Jan Henrik Svahn. Författaren och översättaren lyfter fram vikten av såväl poesifestival som författar- och översättarcentrum.
Foto: Tobias Wallström
Jubel, bubbel, litteratur, klockspel, litterära smakprov och lite historia utlovades vid ceremonin och så blev det också. Nu fortsätter festivalen med fyra dagar av uppläsningar, litteraturprogram, musik, utomhusbio och en dansföreställning.
Modern poesi är tema för årets internationella poesifestival på Gotland. Det handlar om samtal mellan författare om kärlek, poesiöversättning och evigheten. Årets poesifestival är resultatet av dialogen mellan åtta författare i ett litterärt samarbete.
- Vi inviger festivalen i direkt anslutning till de hus, med stadens bästa utsikt, där tusentals böcker har skrivits och översatts och där tusentals litterära och mänskliga möten ägt rum, sade Lena Pasternak. Som verksamhetsledare vid centret vet hon vad hon talar om, lätt igenkännande också för besökare och publik.
Centret invigdes 1993, som ett konkret resultat av den första stora författarkryssningen 1992, "Baltic Waves". Det var något som Christer Granegård påminde om när han tog till orda för att berätta om den nu preskriberade men då finansiellt olagliga tillkomsten av centret.
- På färden runt Östersjön passerade båten Visby en dag då staden låg indränkt i sol.. Ett center diskuterades, frågan bara var. Här, i Visby naturligtvis, avstampet för oss alla kring Östersjön mindes Christer Granegård, då knuten till länsstyrelsen. I centrum för fixandet av finansieringen kan han teckna den dramatiska bakgrunden till tillblivelsen av centret och turerna kring den ekonomiska historien.
Då var dagens landshövding Marianne Samuelsson inte på Gotland men nu fanns hon på plats med gratulerande ord till jubilerande festival och center.
- Vänner, det här är en fantastisk dag med underbart väder och härlig utsikt inledde hon med start i Nils Ferlin-citat från Barfotabarn och avslutning med Tomas Tranströmers ord om Sanningen.
Däremellan pekade hon på det faktum att vid 15 år fyllda, då är det en stor dag på tröskeln till vuxenlivet och ofta med tankar på förändring.
- Vem vet vad som händer här på centret framöver. Men klart är att det behövs, slog landshövdingen fast. Kulturlandshövding, kallad med en festlig felsägning av Jan Henrik Svahn som också introducerade de nu boende författarna.
- Här skrivs, här arbetas, här tipsas om författare, här knyts vänskapsband och här skapas projekt, konstaterade författaren och översättaren innan poetiska smakprov gavs av olika röster och på olika språk.
Som finstämd final improviserade domkyrkoorganist Claes Holmgren på klockspelet över Carl Nielsens koral "Därför att Ordet bland oss bor". Också för 15 år sedan, den dagen då Poesifestivalen invigdes vid Östersjöns författar- och översättarcentrum, spelade han på Domkyrkans klockspel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!