Festivalpremiär för hårt bantad "Romeo och Julia"

Repetitionerna av Teater Wågas uppsättning av "Romeo och Juliet" är inne i slutfasen och det pågår en febril verksamhet i Kulturskolans teaterlokaler. På fredag kväll är det premiär på Länsteaterns scen och i publiken sitter deltagarna i den teaterfestival som pågår under hela helgen.

Teater Wåga repeterar inför fredagens premiär, Mina Tollefeldt som Juliet, Linnea Björkegren och Josefine Jacobsson.                                 Foto: Bengt Valentinsson

Teater Wåga repeterar inför fredagens premiär, Mina Tollefeldt som Juliet, Linnea Björkegren och Josefine Jacobsson. Foto: Bengt Valentinsson

Foto:

Kultur och Nöje2010-05-19 04:00
Den kommande helgen har Kulturskolan på Gotland bjudit in till teaterfestival där ungdomar från Gotland, Göteborg, Kalmar och Solna kan utbyta erfarenheter och tankar om konstformen teater.
- Det är viktigt att skapa mötesplatser för unga och ett sätt att stärka Kulturskolan på Gotland i sin roll som kulturcenter för unga, säger Irene Duckert, teaterpedagog och en av initiativtagarna till festivalen.
Varje generation skapar egna sätt att mötas, därför är det här nätverket som skapas viktigt för framtiden.

Workshops
Teaterfestivalen är uppbyggd kring flera aktiviteter, dels att de olika grupperna ska visa var sin föreställning, men också ett flertal workshops och seminarier kommer att arrangeras under de tre dagarna.
Vid ett av seminarierna har man dessutom bjudit in representanter från Gotlands kulturliv, och man hoppas även att kulturpolitiker uppmärksammar kallelsen, där man kan ställa frågor till ungdomarna om hur de ser på teaterns roll i dag och om scenens bundenhet till tid och rum kommer att förändras i framtiden.
De olika grupperna från fastlandet och de två grupperna från Gotland som deltar, Teater Wåga och Gycklargruppen Pax, kommer att leda workshops, exempelvis i improvisation, stagefight och eldkonst.

Många i kö
Teater Wåga med ungdomar i åldern 13 år och uppåt, en av kulturskolans tre teatergrupper, har repeterat sedan i höstas. Det är en hårt bantad version av Romeo och Julia som bearbetats av regissören Irene Duckert.
Det är 13 ungdomar i gruppen plus Noa Onoszko, musikelev på Kulturskolan, som ger föreställningen rätt stämning med sin elgitarr och samtidigt befäster att teaterfestivalen är hela Kulturskolans angelägenhet.
Föreställningen Romeo och Juliet är en viktig föreställning i Teater Wågas version, som sjuder av ungdomlig entusiasm. Föreställningen kommer att ses av festivaldeltagarna men är också öppen för allmänheten.
Kulturskolan har i dag tre teatergrupper, en barngrupp 7-9 år, en mellangrupp för barn 10-12 år och slutligen Teater Wåga där många av medlemmarna tänker sig en framtid inom skådespelaryrket. Många står i kö för att få en ledig plats.
- Vi kan ännu inte erbjuda alla som vill en plats. Där är vi inte ännu, säger Inga Andersén, vikarierande kulturskolechef.
Kulturskolans teaterfestival görs i samarbete med Länsteatern, ABF, Roxy, Unga Roma och kultur- och fritidsförvaltningen.
Christoffer Stemansson, Theodor Ryan som Romeo, Emmy Benedicto och Anna-Maria Stålnacke i en scen ur "Romeo och Juliet" som har premiär på fredag kväll på Länsteatern scen.                                                                                                                     Foto: Bengt Valentinsson
Christoffer Stemansson, Theodor Ryan som Romeo, Emmy Benedicto och Anna-Maria Stålnacke i en scen ur "Romeo och Juliet" som har premiär på fredag kväll på Länsteatern scen. Foto: Bengt Valentinsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!