Fika och skvaller på Länsteatern

Den 12 mars är kaffet klart, bullarna bakade och fikaborden dukade på Bredgatan 10. Fram till den 5 april blir länsteatern det nya fikastället i Visby. Öppet en dryg timme från klockan tre och från klockan sju bjuds en föreställning med urpremiär och fika.

Skvaller. Karin Westholm gestaltar Elin, en tonårig vegan som möter medelålders bondmoran Ketty i länsteaterns nya föreställning där kulturkrockarna är givna.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM

Skvaller. Karin Westholm gestaltar Elin, en tonårig vegan som möter medelålders bondmoran Ketty i länsteaterns nya föreställning där kulturkrockarna är givna.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM

Foto: Tobias Wallström

Kultur och Nöje2008-02-29 04:00
Skvaller heter pjäsen som är skriven och regisserad av Karin Kickan Holmberg. På scenen Lena Bogegård som Ketty, bondmora som i femtioårsdraget tvingas sälja gården men får chansen att starta eget och öppna café, och Elin gestaltad av Karin Westholm som evigt tonårig vegan i världen med dröm om en fast punkt och stor familj i lantlig idyll.
Det handlar om mötet mellan två kvinnor med till synes olika inställningar till livet. Ett möte över generationer där man kan tro att den äldre är mer konventionell än den yngre. Två världar som möter varandra när staden träffar landet. Kulturkrockar med andra ord, iscensatt som komedi med dramatisk underton.

Två kvinnor på scenen med dekor i marsipangrönt och smörgult där nytt möter gammalt och förändringens vind anas över både människor och miljöer. Männen finns med i spelet men är osynliga på scenen. I går spelades ett smakprov upp för pressen inför premiären.
Är skvaller bara sladder, struntprat och baktaleri och ett säkert sätt att sprida rykten och förtal? Kan skvaller vara mer än lögnaktigheter och halvt uttalade elakheter. Kan skvaller, på gott och ont också rymma sanningar och snälla ord och ett sätt att tala ut? Skvaller som teater kan måhända ge ny dimension åt begreppet som i verkligheten sällan används med positiva förtecken
Till uppsättningen är knuten som scenograf, Mari Ljungström som kostymör, och Ulf grönhagen som ljussättare. Nedre åldersgräns för publiken är satt till 13 år, inte för att pjäsen är otäck utan för att den ges som en föreställning för vuxna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!