Filmeleverna visar alster

Folkuniversitetet på Gotland höll i går avslutning med stipendieutdelning för sina skolor och kurser.

Kultur och Nöje2006-06-03 06:00
Sju elever vid Gotlands Tonsättarskola lämnade skolan efter två års kompositionsstudier och tre elever har gått den ettåriga utbildningen i Komposition - Fri Konst.
Gotlands Konstskola har fyra olika linjer med sammanlagt cirka 60 elever som nu avslutats. Skulpturlinjen och Allmän linje avslutar efter två års studier medan utbildningen i Fri Konst och den Grundläggande Konstutbildningen avslutar en ettårig utbildning. Terminskursen som kallas Konstkursen deltar också i avslutningen.
Kurserna i samarbete med KomVux: Orienteringskursen, Gymnasiepaketet och Design och Form hade arrangerat utställningar i samband med avslutning.
Gotlands Dansutbildningar med tio elever avslutar nu sin tvååriga utbildning.
Alla elever har under de senaste veckorna visat sina offentliga examensarbeten och GT har redan tidigare skrivit om de flesta av dessa.

*
Animation och Experimentfilmsutbildningen med tio elever, som nu avverkat sin tvååriga utbildning hade sin årliga filmvisning på Roxy i onsdags kväll. Ett trettiotal filmer i längder från 16 sekunder till nästan en halvtimma visades i ett väl sammansatt program som tog drygt två timmar att visa.
Det var lite av galapremiärkänsla och många besökare hade hittat till Roxy denna kväll för att se ny och spännande kortfilm, animationer och experimentfilm, allt från rena etyder till humoristiska betraktelser av vår samtid.
Trenderna vid årets visning låter sig knappast beskrivas i korta ordalag, men det fanns en viss övervikt av filmer som skärskådade individens olika identiteter. Även skräck- och fantasyinspirerade filmer hade ett stort utrymme vid visningen.
Tekniskt var många filmer av hökvalitet med väl berättade historier och utvecklade synopsis. tekniken var skiftande och blandtekniken med dokumentära bilder och animationer tillsammans var påfallande väl gjorda, liksom de musikaliska inslagen i filmerna. Några av filmerna var dessutom rena musikvideos, där filmen många gånger var mer utvecklad än själva musiken.
Att plocka ut några guldkorn ur denna ocean av filmer låter sig svårligen göras, men det fanns ändå några filmer som stack ut en aning.
Först av dessa måste en av de gamla elevernas nya filmer nämnas, Peter Larssons "Mannen som inte kom någonstans" som han gjort efter en berättelse av Isak Sundström och med dennes teckningar. Filmen som visades vid Novemberfestivalen i Trollhättan förra hösten och knep både juryns och publikens förstapris. Den drygt tre minuter långa filmen är en absurd historia som man bara kan älska och berättarrösten är en innovation inom svensk film.
Ytterligare en film att älska är den mycket roliga "Sid, en kamera och jag" av Stine Christophersen som tog en tripp till Indien med sin kamera lite på vinst och förlust och resultatet blev en 14 minuters animation att bara njuta och skratta åt med en finurlig och lågmäld humoristisk ton.
"Grumle och Mossmurkel" är en mycket vackert berättad saga på tolv minuter av Jonas Jacobsson och två minuter långa "Game" är en tevespels historia på liv och död där döden är en av kombatanterna, gissa vem som vinner den kampen?
Avslutningsvis några ord om kvällens "långfilm", drygt 28 minuter långa "The Ultimate Team - Evolution" av Fredrik Svedenlund där cineaster kände igen sig i varje scen och där storyn är uppbyggd kring kända filmer i action-, science- och fantasyfacket.
Så var det dags för välförtjänt sommarlov och till hösten startar nya kurser och med en hel del nya elever att skriva om vartefter.
Jakob Svartengren från Gotlands Tonsättarskola tilldelas stipendium på 1 000 kronor ur Pink Foundation.
Kristian Ilic´ Gotlands Konstskola tilldelas stipendium på 1 000 kronor ur Pink Foundation som är en fond grundad av Barbro Möller, som startade Folkuniversitetet på Gotland. Stipendier utdelas till elever vid Folkuniversitetet, Gotland som genom sina studier främjar gränsöverskridande projekt.

Övriga stipendiater från Gotlands Konstskola:
Lisa Sharr tilldelas stipendium på Screenfärger för 1 500 kronor från Färgmakeriet med motiveringen: För ett positivt, hungrigt kunskapsinhämtande och färgfreak i måleri och screen.
John Jakobsson tilldelas stipendium på 750 kronor från Snicken med motiveringen: För ett enträget penetrerande av de skulpturala teknikerna.
Petra Kalla Gustafsson tilldelas stipendium på 750 kronor från Snicken med motiveringen: För att med norrländsk målmedvetenhet och energi genomföra det hon bestämt sig för.
Från Kränku har följande elever tilldelats stipendium om 300 kronor vardera:
Marleen Kolmodin med motiveringen: För ett lågmält och ömsint behandlande av den traditionella bilden.
Åsa Warnvik med motiveringen: För ett självkritiskt utvecklande av sin egen syn på konst.
Sarah Artmann med motiveringen: För ett drömskt träffande av upplevelser och minnen i video och måleri.
Johanna Wigrund med motiveringen: För en envis envig med materialen, "hjärna med eftertanke".
Klara Gustin Mossegård med motiveringen: För ett lekfullt och okonstlat förhållningssätt till sitt arbete.
Disa Öhlén Holmström med motiveringen: För ett skickligt måleri med poetiska undertoner.

Göran Karlsson, deltagare i Gymnasiekursen på Gotlands Konstskola får stipendium från Växthuset Linds bestående av en Gotlandsros med motiveringen: För en social närvaro, stor generositet och ansvar för gruppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!