Att ta med en treåring på bio tycker kanske en del föräldrar känns främmande och till och med kontroversiellt. Med tanke på alla snabba klipp och explosiva scener som visas i många barnfilmer är det både förståeligt och klokt att tänka så, men det finns alternativ för de små. Under tre söndagar kan barn mellan två och fem år njuta av film och popcorn, sittandes på röda, mjuka stolar i en mörk biosalong, precis som på riktigt... och det ÄR på riktigt.
- De här filmerna är särskilt anpassade för mindre barn. Generellt har de ett lugnare tempo, sparsamt med musik och ofta en berättarröst. Inga snabba klipp och skrikiga röster alltså, säger Paola Ciliberto.
Nalle och de andra
Knattebio har premiär den 16 oktober med den andra uppföljningen av Stina Wirséns välkända böcker om kompisarna nallen, kaninen, fågeln, katten och nallegrisen. Filmen heter Vem är var?
I samband med att nallen letar efter sina vänner får hon en inblick i hur andra har det hemma hos sig. Det blir också en tur till sjukhuset och katten tränar på att göra kullebyttor.
Två dagar innan Vem är var? visas på Roxy har den premiär i Stockholm. Det är med andra ord en rykande färsk barnfilm som visas i Visby.
Nästa film är Prick och Fläck på pricken, med premiär den 6 november. Den handlar om figurerna Prick och Fläck som undersöker var man kan hitta just prickar och fläckar och hur man kan skapa dem, till exempel på soffan.
Mer sökande och utforskande blir det i filmen Molly och julmonstret som visas den 4 december. Den handlar om Molly Monster som tillsammans med sin mekaniske vän Edison letar efter ett mystiskt julmonster.
Efter filmvisningarna får alla barn en ballong. Det blir en fortsättning med nya filmer också under våren.
Bio i biblioteket
Ett annat barnfilmsprojekt som startar under höstterminen är Minibio. Det ger yngre barn möjlighet att tillsammans med sin förskola se film på bibliotek, inte bara titta på film utan även att prata, leka och skapa kring upplevelsen som filmen ger.
- Ett antal bibliotek har fått varsitt filmpaket med tio kortfilmer. Utifrån särskilda filmhandledningar kommer personalen att kunna arbeta pedagogiskt för att uppmuntra barnen att prata om och fundera över vad de har sett, kanske rita egna bilder av karaktärerna i filmen eller leka kring ett tema i någon av filmerna, berättar Paola Ciliberto.
Hur man väljer att gå tillväga är individuellt och görs i samråd med förskolan. Det viktiga är att man prövar filmupplevelsen som en metod för språkutveckling, förståelse och lek.
Filmerna i Minibiopaketet är rekommenderade för barn mellan tre och fem år och projektet är ett samarbete mellan bland andra Film på Gotland, Länsbiblioteket på Gotland och Pedagogiskt mediecenter på Gotland.