Filosofikafé för nyfikna tänkare

I höst arrangeras filosofikafé på Almedalsbiblioteket. Syftet är att skapa utrymme för filosofiska samtal i vardagen.

Sophie Österberg kommer att leda samtalen under höstens filosofikaféer.

Sophie Österberg kommer att leda samtalen under höstens filosofikaféer.

Foto: Anna Ekeroth

Kultur och Nöje2020-09-30 16:29

I oktober arrangeras Gotlands första filosofikafé i Almedalsbiblioteket. Syftet är att nå ut med filosofin i vardagen. 
– Dialogen är det centrala, det handlar om att bygga på varandras tankar och föra dem vidare, säger Sophie Österberg som kommer att leda samtalen.

Filosofikaféet arrangeras i samarbete mellan Almedalsbiblioteket, ABF Gotland och föreningen Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis (SSFP).

Konceptet har sedan flera år funnits i bland annat Stockholm och testas nu för första gången på Gotland.

Under hösten kommer träffar att arrangeras på olika teman som samtalen kommer att utgå från.

– Tanken är att engagera människor i sokratisk dialog om ämnen som värdighet, sanning och döden, säger Sophie Österberg.

Att delta kostar inget, vem som helst är välkommen och Almedalsbiblioteket bjuder på fika.

– Man behöver ingen professur för att utöva filosofi. Och man behöver inte förbereda sig, har du tänkt en tanke så är du välkommen. Alla har sin egen livserfarenhet och alla har upplevt existentiella frågor, säger Sophie Österberg.

Hon bor i Visby och gör just nu praktisk tjänstgöring för psykologer. Hon är sedan nio år tillbaka medlem i föreningen SSFP och kommer att hålla i filosofikaféerna på sin fritid. 

– Jag tycker att det är en lyx att få träffa människor och prata om existentiella erfarenheter och begrepp. Jag lär mig mycket under dessa möten. Och det är fint att kunna skapa den möjligheten för andra, säger hon.

Det finns inget krav på att man måste dela med sig under mötena utan det går bra att bara komma och lyssna om man så vill.

Caroline Asserlund är barn- och ungdomsbibliotekarie på Almedalsbiblioteket, hon hoppas att konceptet går hem på Gotland och att det även kommer att arrangeras filosofiska möten för unga. 

– Vi hoppas på en spridning, säger hon.

De menar att barn ofta är bra på att filosofera.

– Vi gjorde det på förskolan. Man kan exempelvis prata om vad det är att vara en bra kompis eller vad det är att vara sjyst, säger Sophie Österberg.

Hon tycker att filosofin är ett bra komplement till retorik och argumentation som är mer vanligt i dagens sekulariserade samhälle.

– Det är så kul att tänka till, att försöka hitta dit, att tänka tillsammans och pröva tankar utan att det är en politisk debatt eller att det blir en argumentation, säger Sophie Österberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!