Finansvärldens folk är ute på nya äventyr
KRÖNIKA FRÅN STRANDBODEN: Den internationella samtidskonstens största jippo, Frieze Art Fair i London, slutade i söndags. Alla spjutspetsar och celebriteter möttes, men Madonna var inte med. Hon fick förhinder den här gången.
Finansvärlden liknas just nu vid ett läger med skadade och nödlidande och många menar att den allmänna osäkerheten och oviljan att spendera borde ha lett till att något så chansartat som köp av samtidskonst, nu om aldrig, borde ha påverkats på något sätt.
Men, trots det rådande stilleståndet inom finansvärlden, med bubblor och ballonger som briserar, har konstnärer som Damien Hirst och Jeff Koons lyckats sälja sina verk och produkter till nya rekordpriser. Hirst har sålt sina djurkadaver förpackade i glas och formalin och Koons har sålt sina plastförpackningar och ballonger i silver och guld.
*
Konstkritiker i USA och England jämför nu kommersen inom den internationella samtidskonsten med förpackningen av osäkra bostadslån i USA som sedan sålts vidare som obligationer till köpare som inte förstått produkternas osäkra värde. Det är en intressant jämförelse mellan finansvärld och konstvärld som borde intressera ekonomiska forskare.
Kan Hirsts och Koons och liknande konstnärers exceptionella förmåga att förpacka och sälja sina verk till nya rekordpriser, trots rådande finanskris, lära ut något till finansvärlden som nu misslyckats med att förpacka sina osäkra bostadslån och liknande produkter?
Den engelska konstnärinnan Stella Vine slog igenom när hon sålde ett målat porträtt i olja av den blödande prinsessan Diana. Stella Vine var tidigare strippa och hon har chockat konstvärlden med att jämföra den med porrindustrin. Hon säger:
- I strippvärlden går man ner till klubben och blir utklädd och vet att hela miljön är draperad i lögner. Konstvärlden är precis likadan - man måste hela tiden vara på sin vakt, man blir blåst och påsatt till höger och vänster och i mitten.
*
De som nu är gudar i den groteska internationella konstvärlden, såsom Stella Vine beskriver den, måste äga exceptionella insikter, tror många, och menar att Hirst och Koons är manipulatörer bortom all anständighet. Hur kan de annars sälja till ständigt nya rekordpriser trots omfattande finanskris och elände? Det är inte underligt att finansvärldens skadade och nödlidande folk nu söker efter dolda finansiella hemligheter i samtidskonsten.
Det sägs att Hirst och Koons fullt öppet och medvetet manipulerar med konstmarknaden. Och konsthandlarna och kuratorerna är som vanligt tysta i allt detta och lojala med sina konstnärer - bara det säljer.
Det hela är ett fiasko för Konsten i vår tid. Spricker bubblan och ballongerna nu?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!