Finlandsfrågan i svensk politik

Krister Wahlbäck heter en man som sysslat med den så kallade "Finlandsfrågan" i hela sitt liv som både forskare och diplomat. Han kan sina saker även om han är moderat och följaktligen berömmer Bildt och avskyr Palme. Precis nu har Wahlbäck släppt sitt "testamente" i saken, "Jättens andedräkt."

Kultur och Nöje2011-11-09 04:00

"Jätten" är förstås Ryssland. Man kan säga att Sverige fört sin politik mot Ryssland-Sovjetunionen via Finland under de år boken omfattar: 1809 - 2009. Det är inte bara så att Finland obestridligen ligger mellan oss och jätteriket.


Skicklig anpassning
1809 upphörde Finland på gott och ont att vara sex län i Sverige. Mest på gott ty hör och häpna: Finland blev självständigt genom att vara ett självstyrande "storfurstendöme" under ryska tsaren. Den finska nationen skapades genom att språket fick utvecklas fritt och så vidare.

Det gamla moderlandet Sverige anpassade sig skickligt efter de nya omständigheterna. Den nye kraftkarlen i Stockholm - Bernadotte - gav tusan i att söka erövra Finland åter. Istället skapades den svenska neutralitetspolitiken som gav ett gott förhållande till Jätten. (Gotland fick det lugnt under 1800-talet.)


Livsfarligt
Desto farligare blev 1900-talet för de bägge småstaterna. Efter första världskriget rycktes Finland loss från sin östlige granne - en livsfarlig situation. Stalin anföll, vinterkriget 1939-40, men gjorde bort sig - finnarna kunde försvara sig. En förutsättning var det stora svenska stödet - neutralitet var inte att tänka på.

1941-44 anföll Finland Sovjetunionen i förbund med Hitler. I detta så kallade "fortsättningskrig" markerade Sverige sitt avståndstagande. Enligt Wahlbäck var Hitlerhataren Mannerheim så illa tvungen till angreppet. Till slut var Röda armén nära att ta Helsingfors men finnarna värjde sig än en gång.


Höjdpunkt
Svåra tider följde. Nu gällde att överleva i skuggan av Sovjet. Sverige återgick till neutraliteten, något som hjälpte finländarna att hålla Kreml någorlunda lugnt.

En höjdpunkt i boken är den professorliga skildringen av den hårt drickande anpassningspolitikern Kekkonen - president 1956-1982. Kekkonens uppgörelser med Kremlherrarna i bastun sågs med höjda ögonbryn i Stockholm men naturligtvis höll man tummarna för Finland under de många "kriserna".


Standardverk
Wahlbäck håller sig till det möjliga, den cyniska maktpolitikens värld. Han struntar totalt i de många moraliserande framställningarna av svensk och finsk politik under andra världskriget. Något av ett standardverk har han ändå åstadkommit.

Jättens andedräkt - Finlandsfrågan i svensk politik 1809-2009

av Krister Wahlbäck

Atlantis förlag 2011

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!