Finsnickaren Marcus Wahlgren debuterar

"Från land och hav" är serie etsningarna i det mindre formatet av Marcus Wahlgren. Han är "Månadens grafiker" på Konstmuseet och Almedalsbiblioteket och är en ny bekantskap för de flesta. Den här utställningen är nämligen hans allra första.

En etsning i det mindre formatet.

En etsning i det mindre formatet.

Foto:

Kultur och Nöje2011-12-03 04:00

Marcus Wahlgren är konstnären som försörjer sig som finsnickare. Man kan faktiskt säga att det yrket också slår igenom i hans bildvärld, det fint tillsnickrade.

Med en serie landskapsmotiv i det mindre formatet och i klassisk stil formar han det gotländska landskapet ur minnet. Tekniken är mestadels koppargrafik, men här finns också något träsnitt med bland verken.

Titeln "Från land och hav" är naturlig och passar väl till hans naturrealistiska verk, men där han också överraskar med några drömskt sammansatta bilder.


Intryck
Han är väl förtrogen med etsningstekniken och han har tagit intryck av välkända konstnärer som italienaren Piranesi, Rembrandt, svenske Zorn och även gotländske Erik Olsson.

En rolig poäng i det sammanhanget är att Konstmuseet just nu, en trappa ner, visar en utställning med just Erik Olssons grafik.

- Jag är ju uppvuxen med hans bilder och det är klart jag tagit intryck, precis som jag under uppväxten i Eksta också tagit intryck av pappa Rune som också målar, säger Marcus Wahlgren.


Grafikverkstan
Men det var när han kom in och studerade ett år på Nyckelviksskolan som han fastnade för grafik.

- Min lärare Anders Gudmundsson inspirerade och uppmuntrade mig mycket, både när det gäller bilderna, men också hur viktigt det är med noggrannhet rent tekniskt.

Efter Nyckelviksskolan återvände Marcus till Gotland och sedan fyra år är han medlem av Grafikgruppen i Visby.


Tidlöst
Men någon egen utställning innan den här har det inte blivit.

- Det är först nu jag haft tid, kommit i gång på allvar och har bilder att visa, säger han.

Återkommande i Marcus Wahlgrens grafik är ljuset som strävar ner mot vattenytan. I en bild med Karlsö i horisonten har använt sig av en sammansatt teknik. Himmel och ljus är gjorda i akvatint, medan havet och vågorna är en klassisk etsning.

Verken är ofta tidlösa och stilrena och de flesta finns att se på Konstmuseet. Men en monter med hans grafik kan också ses på Almedalsbiblioteket. På båda ställena kan grafiken ses december månad ut.

<7GT_Bildrubrik>GRAFIK. </7GT_Bildrubrik>Marcus Wahlgren är "Månadens grafiker" och utställning "Från land och hav" på Konstmuseet och Almedalsbiblioteket är hans första någonsin.foto: bengt valentinsson
<7GT_Bildrubrik>GRAFIK. </7GT_Bildrubrik>Marcus Wahlgren är "Månadens grafiker" och utställning "Från land och hav" på Konstmuseet och Almedalsbiblioteket är hans första någonsin.foto: bengt valentinsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!