Fint tillskott till atlasfloran
Måtten är imponerande - i stort sett "gammalt hederligt folioformat" (27,5x37,5 cm och dessutom med en "matchvikt" på nästan tre kg).
Mycket sympatiskt är att man redan på frampärmens insida ser hur bladindelningen är, så man slipper att leta upp ett register över detta en liten bit in i boken. Dessutom finner man här även var en del populära resmål är belägna i verkligheten och på specialkartorna i resp. världsdel. Jag fastnar omedelbart för Ko Phuket, slår upp rätt sida och får då upp en karta över Phuketön, lite textinformation plus ett klimatdiagram. Liknande information finns om ett 50-tal resmål.
Atlasen börjar med ett antal sidor med presentation av jordklotet, med tonvikt på miljön samt lite om solsystemet, upptäcktsfärder och Europa och EU. Efter detta följer några uppslag med historiska kartor, från romarriket fram till hur länderna i de utomeuropeiska världsdelarna nått sin självständighet. Helt överraskande finner man också ett halvdussin matrecept från olika världsdelar. Den inledande delen avslutas med faksimilkartor från Olaus Magnus? Carta Marina från 1539 fram till Generalstabskartan från 1896.
Efter detta vidtar kartdelen, som börjar med tio uppslag över Sverige, följt av nitton uppslag över de övriga nordiska länderna. Efter detta följer de olika världsdelarna i tur och ordning,
Avbildningsskalorna är välvalda, men det händer tyvärr att intressanta partier hamnar i skarven mellan höger- och vänstersidorna eller längst ut. Ön Rügen t.ex. har haft otur och blir inte någonstans riktigt återgiven i helt skick och i lagom stor skala.
Man har valt en lagom avvägd färgskala för att visa områdenas höjd över havet och dessutom fått fram reliefen i landskapet på ett illusoriskt sätt.
När vi tagit oss genom alla kartor är vi på sidan 220, där det kommer några uppslag med 19 stadsplaner i olika världsdelar, i Norden representerade av Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingsfors. Man lär inte hitta i städerna med hjälp av dessa kartor, men man får en bra bild av var olika stadsdelar är belägna.
Efter de följande uppslagen över Arktis och Antarktis kommer ett antal världskartor med olika tema som politisk indelning, religioner, geografiska miljöer, befolkning, energi och klimat. Av stort intresse är de geologiska översiktskartorna, där man kan se var det finns risk för jordskalv och vulkanutbrott, ytterligare förtydligat med ett uppslag över havsbottnarna, där man kan se var sprickzonerna går.
Till en världsatlas med självaktning hör givetvis också några uppslag med faktarutor över jordens alla länder plus deras flaggor, i detta fall också följt av två uppslag med "Naturens underverk" resp. "Människans underverk". Därtill kommer en sida med landskoderna, som man sedan har nytta av när man med hjälp av registret ska leta upp en viss lokalitet. Detta register upptar sedan 120 sidor, tätt tryckta och med sex spalter i varje, uppskattningsvis c:a 75 000 uppslagsord! Efter detta följer två sidor med en ordlista över vad namn och ändelser på olika språk betyder. Allra sist - på bakre pärminsidan - kommer teckenförklaringar till de olika karttecken m.m. som använts i boken - alltså lätt att finna när man som bäst behöver en förklaring.
Libers nya atlas är ett fint tillskott i den inte alltför rikhaltiga atlasfloran och under den korta tid har haft den i min ägo har jag redan haft stor nytta av den t.ex. under annandag påsk för att leta upp de jordskalvsdrabbade öarna utanför Sumatra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!