Fjäll och natursyn hos Dag Hammarskjöld i utställning
- Dag Hammarskjölds natur- och fjällintresse är känt, men vidden av hans djupa relation till fjällen och hans engagemang i naturvärnsfrågor är okänt för många, konstaterar Eva Selin som är ansvarig för utställningen.
Dag Hammarskjöld var i slutet av 1940-talet ordförande i Svenska Fjällklubben. I dag är det Eva Selin som innehar uppdraget. I klubbens skrift Fjället skriver hon initierat om sin företrädare på ordförandeposten och tecknar ett porträtt av honom som ämbetsman, diplomat och fjällvandrare.
- Dag Hammarskjöld föddes den 29 juli 1905 i Jönköping och flyttade som ung med familjen till Uppsala. Och därifrån till Stockholm där han disputerade 1933 i nationalekonomi. Till mitten av 1940-talet var han statssekreterare i finansdepartementet och från 1941 till 1948 var han ordförande i riksbanksfullmäktige varefter han knöts till UD. 1953 blev han FN:s generalsekreterare, 1954 invald som ledamot i Svenska Akademien och 1961 hedrades han postumt med Nobels fredspris.
I utställningen lyfter Eva Selin fram Dag Hammarskjölds intresse och engagemang för fjäll och natur. 1934 blev han medlem i fjällklubben och han var dess ordförande åren 1945-1950. Han var också tidigt medlem i STF, Svenska Turistföreningen.
- Fjällen blev Dag Hammarskjölds ständiga följeslagare sedan han som 19-åring för första gången kom till Åre. Han var en sann friluftsmänniska, sökande efter enkelhet och sanning med sikte mot kärnan i tillvaron. I detta fick fjället, med vidd och rymd, stor betydelse.
Dag Hammarskjöld var en medveten vandrare som sökte sig till orörd natur. Från Åre orienterade han sig vidare mot ödemarken och norrut till Lappland. År efter år återvände han till fjällen ur vilka han hämtade kraft och utvecklade en natur och livssyn som kom att forma honom som människa.
"Att inte tynga jorden" är ord hämtade ur Dag Hammarskjölds bok "Vägmärken. Evas Selin skaparsin utställning på temat fjäll och natursyn hos Dag Hammarskjöld och åskådliggör med hjälp av fotografier och texter de värden som kan rubriceras som "fjällsinne" och natursolidaritet".
Utställningen bygger på fotografier tagna av Dag Hammarskjöld själv, Nils Thomasson, same och förgrundsgestalt inom fjällfotografi, samt av Gösta Lundquist, förlagsredaktör för Turistföreningens årsböcker. Bildmaterialet kompletteras med texter ur brev och böcker. Originalen finns vid bland annat vid Jamtli i Östersund och Hammarskjöldarkivet i Kungliga Biblioteket i Stockholm.
Sedan utställningen invigts av professor Lars Olof Kallings på Gotland kommer den under hösten att visas i Jönköping, Ystad, Stockholm och Uppsala. I Visby visas den mellan den 1 och 18 september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!