Fler kvinnliga tonsättare än någonsin på Ljudvågor

44 helt nya musikverk presenteras under nio olika konserter med musiker från Norrbottens Neo, Gotlandsmusiken, Musikkonservatoriet Falun och Södra Latins Kammarkör.Ja, det är helt rätt, nu ska Ljudvågorna ljuda igen - för 17:e året i rad.

URKVINNOR. Tre av de kvinnliga tonsättareleverna som tillsammans står för inte mindre än sju uruppföranden under Ljudvågorfestivalen. Madeleine Jonsson Gille som går första året på Tonsättarskolan, samt de två andraårseleverna Rebecca Neumann och Kristin Warfvinge.FOTO: BENGT VALENTINSSON

URKVINNOR. Tre av de kvinnliga tonsättareleverna som tillsammans står för inte mindre än sju uruppföranden under Ljudvågorfestivalen. Madeleine Jonsson Gille som går första året på Tonsättarskolan, samt de två andraårseleverna Rebecca Neumann och Kristin Warfvinge.FOTO: BENGT VALENTINSSON

Foto:

Kultur och Nöje2012-05-08 04:00

Mellan tisdag kväll och kommande lördag är det dags igen. Gotlands Tonsättarskolas 25 elever låter ljudvågorna rullar fram utmed Visbys kullerstenstäckta gränder mellan årets festivalspelningar som kan avnjutas på Roxy och såväl Domkyrkan som Metodistkyrkan.

Anmärkningsvärt och mycket glädjande för den tidigare ganska mansdominerade genren nutida konstmusik är, att det i år är fler kvinnliga tonsättarelever än någonsin tidigare.

Av de 25 eleverna är det i år sju stycken kvinnliga, fler än någonsin och det var också fler som sökte till utbildningen.

- Fler sökande ger bättre kvalitet, tror Rebecca Neumann elev och en av de tvåfestivalproducenterna.

- Jag tror mera att det är ett resultat av slumpen, menar Kristin Warfvinge, andraårselev som tror att skolan är alltför ung för att ha ingrodda könsbarriärer.


Nyskriven musik
Hon får delvis rätt av läraren Per Mårtensson.

- I värsta fall är det slumpen, men vi jobbar aktivt för att det ska bli en trend, som det exempelvis blivit på Musikkonservatoriet Falun. Men det är för tidigt att göra en analys och det är tyvärr inte lika många kvinnliga sökande till Tonsättarskolan det här året, säger han.

Årets Ljudvågorfestival inleds med två konserter på Roxy, i kväll och morgon kväll, där Norrbottens Neo kommer att spela nyskriven kammarmusik av andraårseleverna.

Det var inte givet att festivalen åter skulle gästas av landets modernaste röst på den nutida musikscenen, men den andra festivalproducenten, Christoffer Rubensson, är mycket nöjd med att det blev så.


Allt är olikt allt
Norrbottens Neo med hemvist i Luleå har ett nationellt uppdrag och bygger sin repertoar bland annat på nyskriven kammarmusik. Sju musiker och instrumenten flöjt, klarinett, slagverk, piano, violin, viola och cello har under dirigentens ledning förmågan att förnya, utmana och beröra.

- Men det är omöjligt att framhålla någon konsert framför den andra vid en sådan här festival. Allting är olikt allt det andra och ingen konsert är den andra lik, säger han.


Också lunchkonserter
Festivalen fortsätter på torsdagskvällen då Gotlandsmusiken ger dubbla konserter, först i domkyrkan och sedan på Roxy.

På fredag är det dags för Södra Latins Kammarkör, som är på Ljudvågorfestivalen för andra året, att träda i tjänst. Det sker genom en lunchkonsert i domkyrkan.

På kvällen spelar Musikkonservatoriet Falun i Metodistkyrkan, liksom de gör vid lördagens lunchkonsert på samma ställe.

Sent på fredagskvällen blir det också konsert med "Mekaniska Anja" på Roxy. Då blir det musik av tonsättareleven Jens Peterson-Berger som går den ettåriga projektutbildningen "Fri konst", som konstruerat en mekanisk ljudskulptur som framför några kompositioner tillsammans med ett antal duktiga och utvalda musiker.

Själv förklarar han att hans musik låter skruvad, melankolisk och i valsande snedtakt.

Årets elektroakustiska konsert avslutar festivalen på Roxy på lördag eftermiddag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!