Oceaner av tid och karantänlika förhållanden under pandemin verkar ligga bakom den ökning av bokmanus som strömmat in till landets bokförlag de senaste månaderna.
– Alla ska skriva böcker nu för tiden. Så fort man har en idé ska man skriva en bok, säger Sven Malmqvist på bokförlaget Gotlandsboken AB.
Han är en av många förläggare som har märkt att antalet inkomna manus ökat sedan coronapandemin bröt ut. På större förlag som exempelvis Bonnier Carlsen har antalet inkomna bokmanus ökat med nästan en tredjedel, rapporterar SVT.
Procentuellt är ökningen på Gotlandsboken enorm men inte sett till antalet bokmanus.
– Det har ökat. Vi har fått in fyra-fem manus, normalt under samma period brukar det kanske vara ett, säger Sven Malmqvist.
Förfrågningarna handlar både om nyskrivna manus och om sådana som kan ha legat ett tag.
– En del vill skriva av sig och en del har haft manus liggande. Nu när man har fått tid över sätter man sig kanske ner och skriver klart, säger han.
Sven Malmqvist är även delägare i Visby tryckeri där förlagets böcker trycks.
– Förut kostade det vansinniga mängder att ge ut en bok så är det inte längre, en del vill ge ut sin bok nästan bara för de närmaste. Nu kan man trycka 50 eller 100 böcker till en rimlig kostnad, säger han.
På Nomen förlag- Books on demand i Visby har manusen strömmat in den senaste tiden.
– Vi har sett en ökning från augusti och framåt med cirka 30 till 40 procent. Det är böcker av alla de slag från privata levnadsöden, romaner deckare med mera. Det är främst privatpersoner som efterfrågar våra tjänster, skriver Evor Nilsson på Books on demand i ett mejl.
Mart Marend i Klintehamn driver företaget Bokprojektet Mart AB. Han har inte direkt märkt av någon manusboom.
– Nej, det kan jag inte säga men det är heller inget som har minskat. Det är en konstant tillströmning, de som skriver gör det oavsett omständigheterna, säger han.
Han menar att många redan innan pandemin hade olika bokprojekt på gång.
– Det finns säkert minst en miljon bokmanus som ligger i byrålådorna. Vi är ett skrivande folk, men det är klart att när man blir ensam så kanske man gräver fram ett manus, säger han.
En anledning till att han inte sett någon ökning tror han kan vara att han jobbar mycket med exempelvis sockenböcker.
– De som skriver de böckerna arbetar på lång sikt och har kanske arbetat med sin bok i tio år, säger Mart Marend.