Flickkör i världsklass kan ge estniskt utbyte
Estniska televisionens flickkör är en kör i världsklass, från ett land där körsång är mer en livsstil än ett intresse. I går kväll var de på besök i Visby och sjöng i Domkyrkan.
Unga sångerskor. Gotlands ungdomskör deltog också i tisdagens konsert.
Foto: Henrik Radhe
Den estniska kören har under tre dagar rest runt på Gotland och gett konserter, och gårdagens konsert tillsammans med lokala ungdomskörer markerade slutpunkten för deras miniturné.
Det är 15 flickor från flickkören, i åldrarna 15-21, som turnerat runt Gotland och sjungit i kyrkor och skolor. Besöket är en del av den internationella festivalen "Let the future sing", som samlar barn- och ungdomskörer från nio länder.
Det är med stöd från Rikskonserter som man har kunnat få denna internationellt renommerade kör till Gotland, berättar Maria Wessman Klintberg, musikkonsulent på Gotlands kommun.
- Det är verkligen en kör i världsklass, och det är jätteroligt att vi kunnat få dem hit. De säger att de gärna vill komma tillbaka, och det är inte omöjligt att det kan bli ett samarbete med utbyte mellan Gotland och Estland i framtiden.
En av de estniska sångerskorna heter Martha-Beryl Grauberg och hon har länge sett fram emot den här resan.
- Jag har hört mycket gott om den här ön och jag måste säga att jag trivs väldigt bra här. Naturen liknar Estland lite grann och folk är så varma och vänliga här.
Har ni lärt er några svenska sånger?
- Ja, vi sjunger till exempel "Vem kan segla förutan vind" tillsammans med de svenska körerna, det är en väldigt vacker melodi.
Innan kören drog igång repetitionerna fick GA en pratstund med dirigenten Aarne Saluveer, som också är ordförande i Estlands körförbund och organiserar den stora sångfestivalen i Tallinn, där så många som 25 000 sångare deltar.
Han säger att körsång i Estland är mer en livsstil än ett intresse, och han är nöjd med de förutsättningar som Domkyrkan erbjuder för körupplevelsen.
- Domkyrkan är en väldigt bra plats för att framföra och lyssna på körsång. Akustiken är perfekt och det blir ett varmt eko. Det är så här man ska uppleva musik, tycker jag.
Finns det några likheter mellan den svenska och den estniska sångkulturen?
- Ja, vi sjunger faktiskt några traditionella sånger från de estniska kustsamhällena, där man kan spåra det svenska inflytandet i melodierna. Det har funnits mycket kontakt mellan länderna, och det är viktigt att kunna knyta nya kontakter mellan unga människor.
Förutom den estniska kören framträdde i Domkyrkan också Gotlands ungdomskör, Christopher Polhemkören och Elfrida Andréegymnasiets kör.
Förhoppningsvis knöts där några viktiga kontakter för ett framtida samarbete och utbyte mellan länderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!