- Vi har den tanken att det ska vara en spridning på arrangemangen. Vi har alltid en barnteater, det är Syster Benrangel den här gången, säger Åsa Akre.
Syster Benrangel är en afrikansk folksaga om två systrar. Det är ett sagoäventyr med allvarsamma inslag som torka och död. I gränslandet mellan människornas och djurens värld kan krokodiler göra barn levande igen.
Abellis teaterbuss ger två föreställningar den 8 oktober. Efter andra föreställningen blir det dockverkstad med skådespelarna. De som väljer den första föreställningen har möjlighet att köpa något att stoppa i magen i väntan på dockverkstaden .
Community-teater
En lite annorlunda föreställning är Jamen, den mössan kan han väl inte ha på sig? Den är en del av Riksteaterns community-teatersatsning och bakom manuset står Biggan Hjelt och Fanny Danielsson. Exakt vad den föreställningen handlar om vet inte Åsa Akre, det vill skådespelarna hålla hemligt. Projektet bygger på intervjuer med män på olika orter i landet och ämnet är jämställdhet utifrån männens perspektiv. De säger själva om "mössan-projektet" att de skojar med kvinnor och kvinnors kontrollbehov och eventuella vardagsmakt.
- De vill lyfta fram män, killar och pojkar och deras mjuka sidor, säger Åsa Akre.
Vänskap sätts på prov
Blåvingar - i skogen kan ingen höra dig skrika ska vara en mycket rolig föreställning. Författaren Gertrud Larsson har bland annat skrivit Asylshopping där hon använde humor som politiskt vapen. Blåvingar beskrivs som en absurd och komisk berättelse om vänskapens villkor. Väninnorna Anita, Monika och Ellen var blåvingar under 1950-talet och nu träffas de för att återuppliva den gemensamma tiden som flickscouter genom att ge sig ut i skogen på hajk. Men det som skulle bli en avkopplande helg i naturen förvandlas snart till en mardröm när deras hemligheter avslöjas en efter en. Rollerna spelas av Veronica Björnstrand, Maria Selbing och Chatarina Larsson.
Grymheter ur historien
- Det mest seriösa vi har i höst är Stalins skitiga näsduk. Det är en monolog, inte särskilt lång och har en autentisk bakgrund.
Huvudpersonen är flickan Alexandra som växer upp i Ukraina på 1930-talet. Stalins kollektivisering av jordbruket ledde till en massvält som krävde miljontals liv i Sovjetunionen 1932-1933. Helena Thornqvists berättarteater bygger på Alexandras autentiska berättelse.
- Alexandra lär sig helt enkelt vad som krävs för att överleva, säger Åsa Akre.
Helena Thornqvist vill att publiken ska bli gripen av historien, men samtidigt känna hopp när de går därifrån.
Föreställningen Stalins skitiga näsduk den 7 november avslutar även Internationella dagen i Hemse, ett evenemang där Sudrets teaterförening också är en av arrangörerna. Mer om det kan du läsa här nedan.