Folkhögskolan ställer ut i Visby

Gotlands Folkhögskola i Hemse är aktuella med två slututställningar, båda i Visby. Dels fotolinjen på Konstmuseet med vernissage i dag och dels textila hantverkslinjen som hade sin vernissage redan i går kväll.

I går kväll var det vernissage för"Visst gör det ont när trådar brister", Folkhögskolans textila hantverkslinjes utställning på Langska huset.

I går kväll var det vernissage för"Visst gör det ont när trådar brister", Folkhögskolans textila hantverkslinjes utställning på Langska huset.

Foto: Bengan Zettergren

Kultur och Nöje2008-04-25 04:00
De 23 fotoeleverna har med ett kärleksfullt förhållande till bilder jobbat med temat "verklighet" - ett tema som kan sträckas ut i det oändliga. I sina diskussioner har de talat om kollektiv verklighet, kontra det rent subjektiva, i en tid av ett enormt bildflöde.
Det övervägande intrycket är ändå en samling motiverade, målinriktade och seriöst arbetande bildskapare som alla har ambitioner att utveckla sitt skapande och även söka högre utbildningar än ett år i Hemse. Detta utan att på något sätt förringa utbildningen på Gotland som redan har en väl etablerad fotolinje.
Årets trend på slututställningen är möten och personporträtt placerade i specifika miljöer och situationer. Som Linnéa Petterssons bilder som sätter in den vanliga människan i ett sammanhang där hon bedöms eller är bedömare. Livet är ju inte bara "Lets dance", "Idol" eller "Talang" även om många verkar tro det, men hon upplever att vi blir godkända eller ratade av en synlig eller osynlig jury även för att röra oss runt i vardagen.
Människovärdet är viktigt för Theres Johansson från Karlskoga som levt som fosterbarn då båda hennes föräldrar är och har varit alkoholister. Pappan dog för tre år sedan på grund av sitt missbruk och därför handlar hennes porträtt av gotländska missbrukare om respekt för människan bakom missbruket.
Även Christofer Näsholms bilder är tagna på Östercentrum där hans "verklighet" handlar om en helt vanlig lördag nu i april. Hans tolkning av verkligheten är också full av humor när han satt samman ett panorama av porträtt med köpcentrat som fond och bakgrund med speglingar in i verkligheten.
Den långa panoramabilden är finurligt konstruerad och balanserad och många gotlänningar kommer att känna igen någon på bilden. Exempelvis stoltserar föräldralediga GT-fotografen Petra Jonsson med sonen Charlie och snett därbakom har fotografen placerat sig själv. En poäng är också djuren, mest hundar, men också en och en annan kaja som ville vara med på bilden.
Perception, rum, tid, förnuft, illusion, urform, vilja, orientering, flykt och dröm är ord som blir intressanta på utställningen som pågår till och med den 11 maj på Konstmuseet.

*
17 textil- och hantverkselever från Väv- och Skinnprofilen ställer samtidigt ut på Hemslöjden i Langska huset. Här har eleverna jobbat med nya tekniker och uttryck på traditionellt, klassiskt och kvinnligt hantverk.
Trasmattor är en metafor för det klassiska men även här har de delvis fått ett nytt utseende, genom utvecklig av tekniken med också genom dekorativt nytänk. På 1950-talet fanns inte många köksmattor där man kunde läsa "Yes, dear!"
Även väggbonader har en klassik form som här fått några nya uttryck, även lite utmanande av vår gängse moral och uppfostran.
När det gäller skinnberedningen händer det mycket, men det som är framtiden är dåtiden. Miljötänkandet har gjort att man i dag undersöker de stenåldersmässiga garvningsteknikerna, uringarvning och fettgarvning, som framtidens tekniker. Här finns vackert garvade skinn med de gamla teknikerna från lax till grävling.
Här finns alltså mycket historia och tillbakablickar för att skapa vackra och funktionella nyttigheter. Materialen i kläderna är skinn, tovat och stickat, gammalt och beprövat, som nu kommer tillbaka.
Utställningen kan ses till och med 7 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!