för värdet av kultur

- Miljön är av största betydelse. Platsens magi kommer i första hand. I andra hand är det kulturyttringen som är viktig, säger Marianne Nilsson, projektledare vid institutionen för samhällsvetenskap, informatik och lärande vid högskolan på Gotland.

Kultur och Nöje2005-04-07 06:00
Nu är det är onsdagsmorgon och platsen är cafeet vid BAC i Björkanderska magasinet. På plats är en rad av öns kulturengagerade personer kommit för att inta frukost med värdet av kultur som tema.
- Både värde och kultur är laddade ord och båda begreppen är svåra att precisera, noterar Nilsson som leder en grupp forskare från olika discipliner i ett projekt initierat av Gotlands kommun. Närmaste mål är att i bokform publicera resultat av de fallstudier som hittills genomförts.
Utgångsläget har varit besökarnas perspektiv och deras värdering av kultur på en rad valda platser på ön. I fokus har varit Shakespeareteatern på Roma kungsgård, Medeltidsveckan i Visby, kulturcentrat i Vamlingbo prästgård och kalkbruksmuseet i Bläse.


- Miljön är central i samanhanget och av störts värde för besökarna. Valet av platsen kommer först, därefter följer evenemanget. Med Roma kungsgård som exempel redovisar Marianne Nilsson fakta.
- Vi ville undersöka i vilka termer besök värderas av besökarna. Dessa har intresse för skådespelet, men miljön på platsen värderas främst, därefter följer repertoaren och skådespeleriet.
Nyttan, eller behovet, är mer värt än pengarna, sammanfattar hon besökarnas val och värderingar. För såväl aktörer som konsumenter gäller attraktivitet och attraktionens täthet är en faktor som går att mäta.
- Aktörer väljer en plats med kulturarv och skapar en attraktion vilket besökarna attraheras av. Frågan är vad som gör en attraktion mer attraktiv än en annan och där finns ett problem. Tiden.
Sven-Olof Lindquist i projektgruppen, docent i kulturgeografi och med ett förflutet som landsantikvarie på ön, bidrar med sina särskilda kunskaper i kartering och kartor. Hans analys ger en bild av attraktioner mätt i mängd.
- Sett till det ekonomiska värdet av kultur är det fråga om mycket pengar . Bara för Medeltidsveckan beräknas 200 miljoner kronor vara i omlopp. 50 000 personer kommer hit speciellt för Medeltidsveckan vilket kommer transportnäringen till del.


Det ekonomiska värdet av mer eller mindre attraktiva kulturyttringar är mätbart. Men kultur rymmer också värden som inte alltid går att mäta, något som kultursekreterare Olle Gibson lyfter fram. Samtidigt poängterar han den genuina kulturen som växer och lever i fred, och den kultur som i första hand vänder sig till de boende, jämsides med kulturtur-turistiska satsningar.
- Varje satsning på en plats, vare sig det är på kultur eller på något annat, skapar en multiplikatoreffekt. Sätts mer pengar in i exempelvis kultur, då skapas mer jobb och fler flyttar hit, summerar Sven-Olof Lindquist.
Med frågan om kultur som regional utvecklingsfaktor bränner det till bland kaffekopparna och när Örjan Ringbom, rektor vid Gotlands konstskola, noterar att kulturlivet genomgått en enorm förändring under de senaste 20 åren, då blir det diskussion.
- Kulturturismen är viktig och turismen är den största näringen på ön. Borde inte marknadsföringen kunde göras bättre med kultur, undrar Gun Westholm, förste antikvarie vid Länsmuseet.
Kring kulturfrukostborden råder enighet om att en visionär strategi för marknadsföring kopplad till kultur saknas, men är något som behövs. Men frågan om en annan marknadsföring av Gotland får vänta.representanter för Turistföreningen lyste med sin frånvaro
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!