Företagsklimatet på Gotland

Kultur och Nöje2007-07-18 06:00
En högljudd men liten klick politiker och så kallade entreprenörer har en tid jobbat hårt med att banka in i huvudet på den gotländska allmänheten att det är fel på företagsklimatet här på ön. Det är dikt och förbannad lögn, på enkel svenska.
Det måste sägas klart och tydligt, i den aktuella debatten, att gotlänningar i allmänhet är företagsamma och har goda skäl att vara det. Nästintill alla gotlänningar jag känner är oftast i färd med att företa sig något. Och finns det inget att företa sig så hittar en gotlänning på något att företa sig.
Att företa sig något bör rimligen vara något som man själv och andra har nytta och glädje utav. Nyttan och glädjen i att företa sig något behöver nödvändigtvis inte vara sommarrestauranger, stugbyar eller att exploatera strandnära naturvärden. Det finns mycket annat på den här ön.
Nyttig företagsamhet kan vara jordbruk och boskapsskötsel. Nyttig företagsamhet kan också vara arbete inom kultur och naturvård. Nyttig företagsamhet är exempelvis en hembygdsförening som vårdar kulturella värden till glädje för alla. Så är det med Fårö hembygdsförening som i år presenterat en ny fåröbok på 500 sidor som omsätter över en miljon i bara produktionskostnader.

*
Genuin kulturverksamhet främjar tillväxt och kulturen är ett område som växer mer än genomsnittet - bättre än stugbyar och sådant mera enkelt och primitivt företagande.
Den nyutkomna stora EU-rapporten, "The Economy of Culture in Europé", säger att kulturens aktiviteter omsatte mer än 654 miljarder euro år 2003 och det var 2,6 procent av Europas hela bruttonationalprodukt. Det slår både bil- och livsmedelsindustrin, sägs det.
Läsaren frågar nu självklart vad EU-rapporten menar med "kultur". Definitionen i rapporten av det som räknas till kultur är faktiskt ganska snäv. Det gör argumenten ännu starkare för nyttan med företagsamhet inom kulturområdet.

*
Det är dags att vi undersöker den lilla klicken politikers och entreprenörers argument för att ständigt återkomma till att exploatera strandnära naturvärden. Vi bör analysera deras argument i sak och på sikt.
Politikerna och entreprenörerna säger ofta att nyckeln till företagsamhet är att formulera en "affärsidé". Alla dessa politiker och entreprenörer som far omkring och ropar på "affärsidéer" och anklagar andra för okunniga att formulera idéer, kan vara sådana personer som helt enkelt kväver sund företagsamhet.
Nu hör vi alla att Den store entreprenören här på Gotland har svårt med sina stugbyar - och ser sig illa nödd och tvungen att svara Länsstyrelsens överklagande - "med samma mynt".
Men kära någon, det var väl inte Länsstyrelsen som överklagade beslutet? Var det inte en granne till stugbyn?
De mest företagsamma människor jag mött var de fåröbor som levde långt in på 1960-talet av småbruk och strandnäring. Östersjön är idag ett sjukt hav och de här fåröbornas tid och förutsättningar är sedan länge förbi, men de kunde åstadkomma häpnadsväckande företag med bara händerna och egen fantasi.
Och, man hörde aldrig att de försökte skylla sina eventuella misslyckanden på dåligt företagsklimat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!