Ett av dessa kulturmöten som genererat samarbete startade 2009 under en uppläsning på centret. Konstnären Eva Bergenwall som uppskattar centrets utåtriktade programverksamhet mötte den litauiske författaren Sergej Isajev.
En av Evas målningar blev omslag till den bok Sergej skrev under sin vistelse i Visby och en utställning med Evas bilder planeras i hans hemstad Klaipeda.
Tredje besöket
Sergej Isajev är en välkänd författare på Författarcentret och han har just avslutat sitt tredje besök i Visby. Böckerna skriver han mestadels på ryska under pseudonymen "Clandestinus" och så sent som för åtta år sedan var han munk i katolska kyrkan i Vilnius.
Hans genre är klassiska skräckromaner, lite á la Allan Edgar Poe, men han skriver också en del annan mera realistisk litteratur.
- Jag hämtar inte mitt material i några speciella fack eller med några politiska syften, jag öser bara ur min egen fantasi, förklarar han.
- När jag var i Visby för två år sedan och färdigställde min roman "De fördömdas hus" såg jag Evas målning "Wandering Thoughts" (Vandrande tankar) och för mig stämde målningen så väl med min egen bild av innehållet att jag föreslog ett samarbete, berättar han.
Intressanta diskussioner
- Jag tyckte det var kul att Sergej gillade målning, men tyvärr tror jag inte att just den här boken kommer att översättas till svenska, säger Eva Bergenwall som tycker att centret på Klinten i Visby är en intressant mötesplats för henne som konstnär - speciellt vintertid med många intressanta diskussioner.
- Omslaget säger mycket om stämningen och atmosfären av den tragiska berättelse som boken innehåller.
Tjetjenska rötter
Sergej som just avslutat en helt ny roman på centret inspireras mycket av Visby, staden, gränderna och ruinerna.
- Det här är min bästa skräckplats, säger han och avslöjar samtidigt att den ryske författaren Dostojevskij är hans andliga inspiratör.
- Hit ska jag försöka återvända varje år!
Sergej Isajev har tjetjenska föräldrar och familjen har bott på många ställen i Ryssland och Litauen. Han skriver också på båda dessa språk.
Redan som munk i dominikanerorden gav han ut en del böcker om mystik, under sitt munknamn Dominice de la St: Maria.
- Att jag varit munk innebär dock inte att jag i dag är en speciellt religiös person, säger Sergej som i dag lever ett liv som enbart författare.
- Vi har bara samarbetat denna enda gång, men Sergej har naturligtvis många kontakter, bland annat med gallerier i Klaipeda, och det är mycket intressant för mig, säger Eva.
- Det ligger så nära, men ändå långt bort, och det skulle vara mycket spännande att ställa ut där, säger hon.