Författarsamtal och poesifestival på ön

Nästa vecka, med start på måndag kväll på Romabiblioteket, kommer det att handla mycket om författare och i synnerhet poeter.I Roma blir det ett författarsamtal mellan författarna och poeterna Magnus Ringgren och Håkan Anderson - och på tisdag till torsdag arrangeras den 19:e Internationella Poesifestivalen på Gotland.

Magnus Ringgren, född och uppvuxen i Ala, presenterar sin nya bok "Mäta" vid ett författarsamtal med Håkan Anderson på Roma bibliotek på måndag kväll.foto: lotte sederholm

Magnus Ringgren, född och uppvuxen i Ala, presenterar sin nya bok "Mäta" vid ett författarsamtal med Håkan Anderson på Roma bibliotek på måndag kväll.foto: lotte sederholm

Foto:

Kultur och Nöje2012-08-23 04:00

Gotlandsfödde författaren, poeten och litteraturkritikern Magnus Ringgren, sedan 40 år bosatt i Uppsala, som före sommaren utkom med sin nya bok "Mäta" där han skriver mycket om sin barndom och uppväxt i Ala, kommer på Romabiblioteket på måndag kväll att samtala om sin nya bok med en annan gotländsk författare, nämligen Håkan Anderson i Klintehamn.

- Det blir ett opretentiöst upplägg med en diskussion om boken, och självklart kommer vi att gå igenom en del av uppväxten här på ön, berättar Håkan Anderson som gav boken lysande recensioner här på GT:s kultursidor.

- "Mäta" har tagit mig många år att skriva, jag har nog hållit på i 6-7 år som började med en del anteckningar från barndomen, förklarar Magnus Ringgren.

- Sedan behövde jag ett tema och struktur till boken så jag började att mäta vägar och ange siffror, som sedan vidgades för att ge en bild av hur moderniteten slog ner i det gotländska bondesamhället för sådär en 60 år sedan.

- Det är väldigt mycket grejer i boken och väldigt få människor, eftersom jag var ute efter den materiella miljön, säger Magnus Ringgren.


Poesifestivalen öppnas
Den som missar författarmötet i Roma får en ny litterär möjlighet redan kvällen efter på Almedalsbiblioteket. Då öppnas årets poesifestival på Gotland som pågår under tre kvällar då den avslutas på biblioteket i Klintehamn på torsdagskvällen.

Årets poesifestival som arrangeras av Almedalsbiblioteket, Klintehamns bibliotek och Författarsättarcentret i samarbete med Poesifestivalen Bagdad Café i Stockholm kommer i år att ha stort fokus på poesi från Mexico med deltagande av ett flertal mexikanska poeter.

På tisdagskvällen deltar den iranska poeten Leili Galehderan som numera bor i Rom, den svenske poeten och översättaren Lars Häger, poeten Jasim Mohamed som driver Poesifestivalen Bagdad Café och Magnus William-Olsson, svensk poet, essäist, översättare och kritiker.


Driver Bagdad Café
Bland de unga mexikanska poeterna som deltar på Almedalsbiblioteket på onsdagskvällen och samtalar med Magnus William-Olsson, märks Maricela Guerrero, Óscar de Pablo, Minerva Reynosa, Paula Abramo och Alejandro Albarrán Polanco.

Alla har gett ut egna diktsamlingar och de flesta har redan uppmärksammats med litterära priser.

Poesifestivalen avslutas på torsdagskvällen den 30 augusti på biblioteket i Klintehamn med onsdagskvällen konstellation, utökat med poeten och översättaren Jasim Mohamed från Uppsala, född 1962 i staden Ur i Irak, som 2005 debuterade med diktsamlingen "Övningar in i ett annat språk". "I din mun" heter hans andra bok.

För sin litterära verksamhet tilldelades han 2010 ett av Samfundet De Nios priser samt Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands.

Jasim Mohamed driver Poesifestivalen Bagdad Café i Stockholm och sitter även i styrelsen för Svenska PEN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!