Fornsalen blir Gotlands Museum på nyårsdagen

På nyårsdagen avtäcker landshövding Marianne Samuelsson den nya ryttarstatyn på Fornsalens gård och förklarar att museet byter namn till Gotlands Museum.                                      Foto Ninni Gahnström

På nyårsdagen avtäcker landshövding Marianne Samuelsson den nya ryttarstatyn på Fornsalens gård och förklarar att museet byter namn till Gotlands Museum. Foto Ninni Gahnström

Foto:

Kultur och Nöje2008-12-23 04:00
Nytt namn, ny start och ny ryttare. Länsmuseet på Gotland byter vid årsskiftet namn till Gotlands Museum, enligt ett pressmeddelande som skickades ut i går.
En ny verksamhetsinriktning har arbetats fram under hösten och naturligt resulterat i en ny organisation. Verksamheten ska präglas av dialog och samverkan med både allmänheten, kulturarvsinstitutionerna i vilka öns övriga museer är inbegripna samt med hembygdsrörelsen och näringslivet.
Gotlands Museum lovar att bli ett "museum för alla" - tillgängligt för alla oavsett ålder, kön, funktionshinder eller etnisk och kulturell bakgrund, till för både gotlänningar och turister från när och fjärran. Östersjöperspektivet är viktigt och verksamheten ska i allt utgå från Gotlands speciella läge och historia. För regionen är Gotlands Museum en utvecklingsfaktor med en miljömässig dimension.
*
Den nya organisationen träder i kraft på nyårsdagen, i anslutning till det traditionella nyårsdagsfirandet, då museets styrelseordförande, landshövding Marianne Samuelsson, avtäcker en ryttarskulptur på museet gård som förkroppsligar själva namnbytet.
Ryttarskulpturen har skapats efter en mer än 1 000-årig bild på en gotländsk bildsten. Järnåldersekipaget är sedan ett halvt sekel museets välkända logotype och en bra symbol för både kontinuitet och ständig rörelse framåt. Kontinuitet därför att bilden är hämtad från ett gotländskt unikt kulturhistoriskt dokument. Rörelse framåt därför att ryttarens färd mellan olika världar förevigats i sten och nu också i järn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!