Fornsalen i nätverk för medeltidsmuseer

12 av landets medeltidsmuseer har nu bildat ett unikt nätverk. Länsmuseet Gotlands fornsal är självklart ett av de 12.

Kultur och Nöje2006-03-18 06:00
Ett nationellt kunskapsnätverk som ska bli ytterligare en styrka för de medeltidssatsningar som pågår i landet.
Den officiella starten skedde på torsdagen vid en ceremoni på ett medeltidsseminarium i Linköping där initiativtagaren, landshövding Björn Eriksson, överlämnade det symboliska nätverket till Tina Rodhe och Lin Annerbäck på Medeltidsmuseet i Stockholm som nu får till uppgift att få nätverket att rulla vidare.
Sedan mitten av 1990-talet finns ett nätverk mellan medeltidsmuseer i Norden, fem museer i fyra nordiska länder. Samtliga museer har medeltiden som specialitet och verksamhet kring medeltid och arkeologi är den bärande idén. Det nu skapade nationella nätverket ska samarbeta med det nordiska och därmed får man tillgång till en enormt stor kunskapsbas.
- Vi är förvånade över att det inte finns ett nationellt uppdrag till något museum att ansvara för medeltiden i Sverige trots det stora intresset, säger Björn Eriksson. Därför har vi tagit saken i egna händer och skapat det här nätverket för att klara överlevnaden för de som satsar på medeltid.
Medeltiden är inne i dag och trycket på de små och medelstora museerna är stort. Arbetet med nätverkets bildande tog ordentlig fart under Birgittajubileet 2003.
Tanken är att man ska dela med sig av sina expertkunskaper och i och med det utveckla sina museer. Nätverket kommer också att finnas som en resurs för de medeltida turistiska satsningar som görs i Götaland.
Nu är det praktiska arbetet i gång för hur samarbetet inom det nationella nätverket skall ta sig uttryck. Så alldeles lätt är det dock inte konstaterar Gun Westholm som är Länsmuseets representant i nätverket. Medeltiden har man förstås gemensam men hur den tog sig uttryck skiljer sig åt en hel del mellan olika delar i landet.
- Det vidare samarbetet är tänkt att bland annat ta upp gemensamma historiska delar och göra något av det. Men vi är som vi är, vi var en bonderepublik medan Östergötland och Västergötland var mera kungastyrda. Vi kan inte göra något av en Eriksgata för vi hade ingen och Heliga Birgitta var inte här.
- Vi hade ett möte för några veckor sedan och då föreslogs att var och en får jobba utifrån sina förutsättningar och i stället för att hitta en gemensam bild spegla särarterna, vi har vår historia och den skiljer sig från andras.
Fornsalen har för övrigt varit med på "ett litet hörn" i det nordiska nätverket, berättar Gun Westholm.
- Där försökte vi bli fullvärdig medlem men fick veta att det inte gick eftersom vi inte var ett renodlat medeltidsmuseum.
I Sverige finns det bara två sådana, Medeltidsmuseet i Stockholm samt Lödöse museum. Närmast kommer nu representanter för det nationella medeltida nätverket att nästa vecka träffas i Lund. Då står belysning och säkerhetsfrågor på programmet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!