Fornsalen satsar på julens traditioner i Krumelurum

På Fornsalens nya permanenta satsning "Krumelurum" har skapats en pedagogisk barnverkstad för både experiment och pyssel. Här kommer Fornsalens och Fenomenalens fem pedagoger att bygga upp både julstämning och frågor kring julfirandets traditioner den kommande helgen och det kommer att dofta både glögg och lussebullar, gran och badbomber, när barnen och deras föräldrar får chansen att utforska "varför vi firar julen som vi gör?".

Maria Annerud, museipedagog på Fornsalen, har redan gjort julbaket och förevisar här ett tiotal olika former på det som vanligtvis kallas lussebullar.

Maria Annerud, museipedagog på Fornsalen, har redan gjort julbaket och förevisar här ett tiotal olika former på det som vanligtvis kallas lussebullar.

Foto:

Kultur och Nöje2007-11-30 04:00
"Jul på Fornsalen" heter en speciell aktivitet på lördag och söndag och det handlar inte bara om att uppleva den traditionella julen i Bondstugan eller den kommersiella julen i Fornsalens handelsbod. Här kan man tillsammans och med hjälp av museipedagogerna ta del av ljusstöpning, klä gotlandsstakar och lära sig allt om julbaket.
Och barnen kan tillverka sina egna badbomber inför julbadet, om de inte skall slås in och ges bort som julklapp förstås. Tillverkningen av själva presentförpackningen ingår också i aktiviteterna.

*
En så vanlig företeelse som våra lussebullar, eller lussekatter som de också kallas, har en mycket längre och mer komplicerad historia än vad många av oss känner till.
Maria Annerud på Fornsalen visade upp några av de former som finns och hon har själv bakat ett tiotal olika inför gårdagens pressvisning. Här finns allt från den traditionella "gotlandsbullen" till en "luciakrona".
Att många av de här formerna har sina rötter tillbaka till den tid då gotländska bildstenarna höggs är givet när man ser bakverken med solkors, här kallade "julehjul". "Prästens hår" eller "pojken" är andra fantasirika namn på bullarna och det finns naturligtvis många lokala varianter runt om i landet.
Hur man under olika epoker klätt julgranen kommer också att belysas, liksom traditionen att stöpa ljus till jul.

*
"Krumelurum" kommer även fortsättningsvis att bli Fornsalens sätt att tillgängliggöra museet för barngrupper och skolklasser, ett ställe där man kan levandegöra och fördjupa sig i Fornsalens olika verksamheter. Speciella satsningar kommer att göras vissa helger, under lov och under somrarna.
"Jul på Fornsalen" är öppet lördag och söndag, men under söndagen blir det två extra aktiviteter då Birgitta Zerpe leder en julvisning på museet och när Gun Westholm signerar sin bok "Visby 1361 invasionen" i museicaféet.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!