Fornvännerna tror på vikingarnas kraft
Vikingaåret ser ut att bli en publikfriande satsning i rätt riktning. Och finansieringen av Länsmuseets ombyggnation är till stora delar i hamn.
Förra årets utställningar lockade färre besökare än vad Länsmuséet hade hoppats på.
- Faktum är att sommarvädret var för bra. Det inte räckte med det där lite halvdåliga, vi behöver fler dagar med rejält spöregn också, säger musiechef Anki Dahlin.
Annan problematik döljer sig i turisternas nya resevanor.
- Det låter så klart underligt, men de förbättrade kommunikationerna är också en förklaring till att färre går på museer. Människor stannar kortare perioder när det går så snabbt och enkelt, vilket gör att färre får en dag över för just museibesök, säger Anki Dahlin.
I förlängningen blev de dåliga besökssiffrorna en stor orsak till Länsmuseets minusresultatet på 782 050 kronor för 2004. Just här på Gotland är man till skillnad från andra länsmuseer väldigt beroende av sin egenfinansiering. De egna intäkterna står för 57 procent av hela verksamhetsfinansieringen, och därför är det extra viktigt att locka många besökare.
Och det ser man alltså ut att göra nu i år. Utställningarna kopplade till Vikingaåret har redan höjt statistiken jämfört med i fjol. Siffrorna för första halvåret har stigit från 21 358 till 24 547.
Till huvudattraktionerna hör så klart Spillingsskatten, som ska få en ny egen skattkammare. Det blir en del i det ombyggnadsprojekt som Fornsalen kommer att genomgå de två närmaste åren. Hela länsmuséet ska göras tillgängligt med ramper, hissar och ny entré. Dessutom ska det byggas nytt café och en ny museibutik på innergården. Vidare kommer norra längan på innergården att få en tillbyggnad, och utöver det ingår även flera mindre förändringar.
Totalt beräknas ombyggnationen att kosta 24,5 miljoner kronor. Utav dessa är 16, 5 redan i hamn, genom Gotlandsfonden, Boverket, Gotlands kommun och EU:s Mål 2-fond.
- Vi har kommit en bra bit på väg och läget känns ganska lovande tycker jag, säger Anki Dahlin, som också fick svara på frågor om Länsmuseets framtida innehåll .
En mötesdeltagare undrade om det finns planer på jobba med ett större samtidsfokus.
Svaret var ja.
- Det kan absolut bli aktuellt. Nu är muséet fortfarande uppbyggt efter 60-talets modell, man vandrar genom utställningarna och följer en tidskronologi. I framtiden kanske vi kommer att sätta samman utställningarna mer tematiskt istället, och belysa nutida fenomen ur historiens perspektiv. Man skulle exempelvis kunna plocka in brännbara frågor, som vindkraft, kustnära boenden, och så vidare. Allt handlar om vad man bestämmer sig för att länsmuseet ska vara och representera idag, och den diskussionen pågår ständigt, säger Anki Dahlin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!