Denna uppmaning får de nordiska ländernas regeringar från det forskarseminarium som under måndagen och tisdagen genomfördes vid Högskolan på Gotland.
Rosenholtz-dokumenten innehåller data om östtyska Stasis utlandsspionage. Dokumenten försvann i samband med Östtysklands sammanbrott men hamnade sedan på mystiska vägar hos amerikanska CIA.
Gästprofessor
Stasiarkivet i det återförenade Tyskland har fått kopior på materialet, men inte det som rör medborgare i de nordiska länderna. Och regeringarna i dessa länder har inte gjort något för att få loss materialet.
- Finns det inrikespolitiska skäl i något nordiskt land som gör att CIA inte vill lämnar ut materialet utan att berörda regeringar ber om det, spekulerade Helmut Müller-Enbergs, tysk forskare som för närvarande är gästprofessor vid Högskolan på Gotland.
Beslut med förbehåll
Men bristen på källmaterial när det gäller forskningen om Stasi handlar inte bara om Rozenholtz-dokumenten. Tidigare i år utkom professor Birgitta Almgrens bok "Inte bara spioner - Stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget" på Carlssons förlag.
Professor Almgren fick genom ett beslut i regeringsrätten tillgång till svenska säkerhetspolisen Säpos handlingar om svenskar som samarbetade med Stasi. Men beslutet innehöll många förbehåll. Hon fick inte kopiera materialet, hon måste förstöra sina egna minnesanteckningar, inte diskutera materialet med någon, inte namnge personer som nämns i materialet och inte heller ta kontakt med dem.
Fria forskningen
Beslutet innebär att professor Almgrens bok inte kan underkastas den kritiska diskussion som är en nödvändig del av den fria forskningen.
- Uppgifter som jag funnit i Stasi-arkivet i Berlin kan jag däremot diskutera på ett för en forskare normalt sätt, förklarade Birgitta Almgren som också deltog i seminariet liksom forskare från Danmark och Finland.
Östtysk spion i Visby
Förom de akademiska forskarna medverkade även ett par journalister, Lena Breitner Ekberg, gift med IB-agenten Gunnar Ekberg, som bland annat kunde berätta om en östtysk spions besök i Visby 1966, Björn Cederberg, samt Svante Winqvist, även han en gång verksam inom IB.
Under de drygt 20 år som gått sedan Östtyskland upphörde att existera är det huvudsakligen undersökande journalister som intresserat sig för Stasis verksamhet i Sverige men nu ökar intresset även från akademiska forskare vilket kräver ökad tillgång till öppna källor.
Ansvariga myndigheter har ingenting att vinna på fortsatt mörkläggning vilket bara gynnar konspirationsteorier och förhindrar verklig kunskap om en viktig period i vår moderna historia.