Försvarshistoria samlad i Tingstäde

Visby ansågs vara ett allt för lätt mål för kanoner. Därför utsågs Tingstäde till platsen för öns överlevnadsförråd, viktigt att skyddas. Under Tingstäde fästnings glansdagar förvarades här reserver för hela Gotlands befolkning. Nu har den gamla förrådsgården blivit museum.

Kultur och Nöje2010-06-24 00:00
- Det står en stor KP-bil (Karosseri Pansar) på andra sidan vägen när du kör genom Tingstäde, jag tror inte du kan missa oss, säger Lasse Larsson.
Platschef Larsson har rätt både i sin beskrivning och i sitt antagande.
Gotlands försvarsmuseum i Tingstäde går liksom inte att missa.
Det är andra året som försvarsmuseet är öppet. Hösten 2008 börjades det att fixas med det gamla förrådshuset och 2009 slog museet upp dörrarna för allmänheten.

Håller historien vid liv
- Försvaret har ju skurits ner rätt kraftigt de senaste åren, så jag tycker det är viktigt att man bevarar historien och håller den vid liv. Det känns bra att kunna lära ut lite om försvarets historia.
På markplanet har museiföreningen inrett en restaurang ("skriv att vi tar betalkort, det tror ju ingen att vi gör bara för att vi är på landet och sen står vi och ska växla massa femhundringar") och en spiraltrappa leder upp till det första utställningsplanet.
Det fungerar som en tidslinjal över gotländsk försvarshistoria. Allt från de första gotländska tingen till Gotlands inblandning i Kalla Kriget, den delen är ny för i år - och FN-aktioner med gotländska inslag.
Och det är här som historien bakom Tingstäde fästning börjar klarna.
1808 försökte den ryske amiralen Nicolaj Bodisko att invadera ön med åtta falskflaggade fartyg. Inget försvar fanns då stationerade på Gotland, de gotländska soldaterna var i Finland där Sverige slogs med Ryssland.
I ett par veckor var ön rysk, innan svenska trupper från fastlandet anlände och skickade tillbaka ryssen över Östersjön.

Gotland belägrades
Senare bestämdes det att Gotland skulle få ett permanent försvar. Man behövde också förråd om ön belägrades och isolerades från fastlandet. Men var skulle förrådet ligga?
I kuststaden Visby skulle ett förråd lätt kunna skjutas sönder och samman av en flotta utrustad med några rejäla kanoner.
Valet kom att läggas på Tingstäde som skyddades av land, träsk och myr. Förrådet räckte till hela öns befolkning i 30 dygn.
- Visst, här fanns säd, ättika, tobak, allt som behövdes, berättar Lasse Larsson.
Vid varje monter finns en kortare, mer övergripande text som informerar om det gotländska försvaret under den tidsepoken. Hittar du något intressant kan du stanna kvar och nörda in dig i mer djup information.
På den översta finns olika miniutställningar. En gammal expedition som rekonstruerats, liksom en gammal bespisning (tross på militärspråk). Du hittar också en autentisk arrest, ett 20-mannatält och logement (just det, det var så här "livet på luckan" såg ut).
Stridsvagnarna då? Bandvagnen på andra sidan infarten är ju onekligen en aptitretare deluxe.
Lugn, det finns stridsvagnar också, bara en halvminuts promenad över gårdsplanen.
Om du är uppväxt med Guillou i pocketform, Band of Brothers på söndagar och övriga militära intressen kan du inte annat än imponeras av de grönmålade kolosserna.

Fler krigsminnen:
Korsbetningen, till minne av de gutar som stupade under Valdemar Atterdags invasion 1361
(karta: Visby D9).
Grenskorset i Mästerby, minnessten av strider under samma invassion (karta: B7).
Engelska kyrkogården på Fårö, där engelska sjömän som insjuknade i Krimkriget runt 1850 är begravda.
(karta: G2).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!