Fortsätter forska om öns medeltida urkunder

Kultur och Nöje2006-05-09 06:00
Arkivprofilen Tryggve Siltberg slutar som landsarkivarie. Orsaken är hälsoskäl.
Avgången sker nästan exakt 40 år efter det att han 1966 gjorde sin första tjänstgöringsdag i Landsarkivets imposanta boning vid Visborgsgatan. I stället kommer han att tillträda sin tidigare tjänst som 1:e arkivarie och arbeta med ett anpassat projekt. Han kommer nämligen att fortsätta sitt omfattande forskningsprojekt om medeltida gotländska urkunder.
- Historia presenterade enligt Ikea-principen, som han kallar denna dokumentkatalog.
Men han byter också arbetsplats/arkiv: från Landsarkivet till Kommunarkivet där han fått ett eget arbetsrum.
- Jag avgår från och med maj månads utgång. Tjänsten som chef för Gotlands landsarkiv är utlyst.
I Gotlands Allehanda av den 8 juli 1966 kunde man läsa en artikel (signerad Ulf Palmenfelt) som berättar om unge Tryggve Siltbergs "arkivdebut". Dåvarande landsarkivarien Gunnar Fritzell hade observerat att gymnasisten Tryggve Siltberg varit en flitig arkivbesökare och erbjöd sommarjobb. Så gjorde han 6 juni sin första arbetsdag och ägnade fem sommarveckor åt kommunala handlingar och sockenstämmoprotokoll från 1600-talet. Därmed var yrkeskarriären ett faktum.

Anledningen till att Tryggve Siltberg nu lämnar chefstjänsten är således sviktande hälsa. Han drabbades i januari av en hjärtinfarkt och skall i fortsättningen arbeta deltid.
- Jag har bett om att få återgå till min gamla tjänst som 1:e arkivarie. Jag får anpassade arbetsuppgifter och kommer att arbeta vidare med min sammanställning av medeltida gotländska urkunder.
"Dokument om landet Gotland fram till 1600-talets mitt" som verket heter. Det handlar om källor till Gotlands, främst landsbygdens, historia fram till 1645 då ju Gotland i och med freden i Brömsebro blev svenskt.
Tryggve Siltberg har arbetat med denna forskning vid sidan om sitt ordinarie arbete sedan 20-talet år. Riktig fart tog det i och med hans lic-avhandling 1993 och hittills omfattar verket 1 300 sidor. Det finns dock bara i en utgåva omfattande två band men nu är det meningen att utgivning skall ske inom skriftserien Arkiv på Gotland.
"Detta är en historia presenterad enligt Ikea-principen - man får själv skruva ihop den. Så förhåller det sig nämligen med dokumentkatalogen. Här ges ingen färdigmonterad, sammanjämkad och avslipad historietolkning. I stället får man ett antal delar", presenterar han sin forskning.
Ett viktigt grundmaterial har han hittills gått igenom, vad som finns på hemmaplan och i danska Rigsarkviet. Nu kommer han att gå vidare till de källor som finns i bland annat stadsarkiven runt Östersjön: Danzig, Reval, Tallinn... Samt i svenska Riksarkivet.
- Sverige ligger efter Tyskland och Baltikum i vad som givits ut i tryck på området, konstaterar Tryggve Siltberg.
Och det är ett digert arbete. Vissa källor år också så stora att han inte kan återge allt utan får då göra en beskrivning.
- Riktigt färdigt blir det aldrig. Men jag kommer att jobba med det så mycket krafterna räcker till, jag håller på fram till pensionen.
Förutom detta område håller han även på med egen, "modernare" forskning. Då handlar det mest om 1800-talsmaterial.
- Nu håller jag på med tiondets utveckling. Det gör jag hemma, medeltidsforskningen på jobbet.

Tryggve Siltberg har således också bytt arkivarbetsplats, från Landsarkivet till Kommunarkivet på Hästgatan.
- Jag vill inte vara i vägen på Landsarkivet och jag får också vara i fred här där jag nu inrättat mig med mina pärmar.
I lokalerna finns också möbler som hängt med ända sedan arkivdepåns start 1905, bland annat stolar med det utskurna monogrammet VL som står för Visby landsarkiv vilket dock aldrig hann bli det officiella namnet.
- Men jag slår faktiskt samtliga föregångare fast jag går i förtid, konstaterar han.
Det gäller då som anställd, landsarkivarie har han varit sedan 1997 och där leder en annan av senare års innehavare av tjänsten, Sten Körner.
Att Tryggve Siltberg nu träder tillbaka från sin chefsposition innebär också att han inte kommer att vara med i den närmare planeringen för den kommande stora satsningen på öns gemensamma Arkivcentrum.
Här, med placering i närheten av Konstskolan, kommer de gemensamma lokalerna för Lands- och Kommunarkivet att preliminärt invigas 1 maj 2008. Här kommer det att bli plats för inte mindre än 18 000 hyllmeter arkivhandlingar.
- Sex varv runt ringmuren, funderar Tryggve Siltberg, och konstaterar att han har blandade känslor inför att inte få vara med om detta på det sätt som var tänkt.
- Ett slags abstinens. Men jag saknar egentligen inte att inte få vara med om planeringen. Det är de gamla urkunderna jag tycker är roligt att syssla med. Under senare år har jag gjort det på kvällstid/helger. Nu får jag göra det på tjänstetid. Det är helt ok, menar Tryggve Siltberg och ser fram emot vad de medeltida källorna kommer att ge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!