Det är sex år sedan de var här senast på träningsläger och om det är samma intresse för spelarna den här gången som det var då så kommer Gutavallen att omringas av alla som vill få en glimt av bland andra Zlatan Ibrahimovic.
Skyhöga löner, lyxvillor och läckra bilar kantar världsstjärnornas liv tillsammans med skvallerpress och analytisk medierapportering. Fotbollsproffs, det låter som ett rätt okej jobb ändå. Men det alla fotbollsspelare vet, oavsett nivå, liga eller division, är att det är hårt jobb för att komma så långt som till landslaget eller ens division tre.
Det är träning året runt, på grus, på gräs, i regn, hagel, iskyla och stekande hetta. Ju lägre division eller ålder, desto sämre underlag och speltider. För att inte tala om alla skador. Ändå är det en sport som miljontals människor fullkomligt ääälskar.
Vad är grejen med fotboll?
För att ta reda på det for jag ut till Rävhagens konstgräsplan och träffade Håkan Rosengren och laget han tränar, FC Gute P99. På planen intill tränade ett lag från P18 där bland andra Anna Oscarsson är med, en 15-årig tjej som genom en plats i juniorlandslaget har fått en bra start på sin fotbollskarriär (se sidan 8). Full pott med andra ord.
Det är en onsdagskväll i början av april men den iskalla blåsten bekommer inte spelarna som är helt upp i att träna passningsteknik. Med jämna mellanrum tjuter tränaren Håkan Rosengrens visselpipa och alla stannar upp för att lyssna på vad nästa övning blir.
Sju år ung började han spela fotboll i Fårösund, som 23-åring skrev han på för Gute och var med i början av 1990-talet då laget återtog en plats i division två. Perioden kantades dock av skador och efter ett par år gick han tillbaka till laget på norr "bara för att det var kul att spela".
I slutet av 1990-talet fick han rådet av en god vän att utbilda sig till tränare. Därefter rullade det på och han var juniortränare i FC Gute fram till att han tränade A-laget med Stellan Karlsson för några år sedan.
Går i arv
I och med att Håkans egna barn ville spela började han träna en grupp femåringar som nu är 13 år (FC Gute P99). Det är tre träningar och en match varje vecka och åt det och övriga uppdrag inom Gotlands idrottsförbund ägnar han cirka tio timmar i veckan. Det är ganska mycket tid och engagemang utöver sitt yrke som vindkraftstekniker.
Hur mycket tid som går åt till att se matcher och att prata fotboll vid middagsbordet får vara osagt. Det är nog heller ingenting som Håkan reflekterar så värst mycket över heller.
- Fotboll är som livet självt. Det är glädje, det är sorg, det är besvikelse och ren eufori. Du upplever alla känslotillstånd. Det som jag går igång på med fotboll i dag är att jag älskar att se människor växa. Små barn som tar små steg i utvecklingen och blir bättre, det fascinerar mig.
Håkan Rosengren tar extra fasta på att alla spelare är viktiga för laget, får mycket speltid under matcher och att fokus inte bara ska ligga på målresultat.
Lagspel
Det är lagspelet som är viktigt och vad man presterar tillsammans.
- Efter en match förra helgen till exempel, pratade vi inte om resultat utan i stället hur många gånger vi kom in bakom motståndarens backlinje, hur många gånger vi kunde slå fem passningar mellan varandra innan spelare från motståndarlaget bröt. Då kan vi värdera det, att vi lyckas med någonting i matchen även om man får stryk.
Han avbryter intervjun för en kort stund och blåser i visselpipan för att få spelarnas uppmärksamhet.
- Nu kan vi börja med dubbelpassen, försöker han ropa men han är dunderförkyld och rösten håller inte.
Hjälptränaren, pappa till en av pojkarna, för instruktionerna vidare till barnen.
De internationella fotbollsproffsen får oerhört mycket uppmärksamhet i olika medier. Tevekanaler sänder matcher från världen över, de finns med som figurer i dataspel, de skriver biografier och får musik uppkallad efter sig. Främst är det målskyttarna som höjs till skyarna och frågar man vilken fotbollsunge som helst om favoriten så är det ganska säkert att svaret blir Messi eller Ronaldo.
Spelarna som bär laget
En av Håkan Rosengrens favoriter är Paul Scholes, född 1974. Egentligen är det en pensionerad proffsspelare men han plockas fortfarande in för matcher med sitt gamla lag Manchester United, tack vare att han är en trygg och bra lagspelare som bidrar till harmoni bland spelarna.
- Som tränare har du ofta dina favoriter i spelarna som bär laget, berättar Håkan och tar Anders Svensson i svenska landslaget som ett bra exempel.
Tränare Rosengren beskriver honom som en som spelar i det tysta och "håller tag i laget när det hettar till".
- Det är en av tjusningarna inom fotboll, att det finns plats för alla typer. Du behöver inte vara extremt snabb eller bäst på bollen eller bäst på att nicka. Du kommer långt med ett bra huvud.